Låten Trög är skriven tillsammans med Adam Englund och är en vacker pianoballad om att inte kunna ta sig ur ett destruktivt förhållande.
– Jag hade ett ganska djupt samtal med Adam och sen kom Trög till. Det är verkligen som att han varit inne i min hjärna och rotat.

Sebastian berättar att han efter Idol slog bort förslag om att sjunga på svenska eftersom han inte ville göra som alla andra gjorde.
– Att vinna Idol var en omställning: Från att ha sjungit hemma i soffan till att stå på stora scener… Man svävar lätt iväg, får stora drömmar och idéer.  Så att landa var en aha-upplevelse. Jag skulle säga att jag blivit lite mer jordnära och går min egen väg. Är låten är en hit för mig och kan göra skillnad för någon så är jag nöjd.
Han berättar att tårarna föll när han sjöng in Trög.
– Jag har aldrig känt det så starkt innan. Det här är mina ord och mina händelser. Jag har inte snålat med orden för jag vill att det ska vara gripande, och inte linda in det. Om man är ärlig och öppnar sig så känner sig fansen delaktiga. Lite som att jag blir berörd av Molly Sandén, Viktor Leksell och Miriam Bryant.

Låten handlar om att stanna kvar i ett destruktiv relation…
– Ja, du vet när man inte mår bra, men man är så jävla förbannat kär. Så kände jag i den här relationen, den här expojkvännen var inte snäll. Och jag har insett att jag inte är ensam om det i gayvärlden. Det blir en clash i många fall när män dejtar män, vi har lite annorlunda humör. Det är många som har det destruktivt i sina relationer och det är viktigt att prata om.

Du nämnde Viktor Leksell, jag hör vissa likheter med  hans superhit Svag?
– Njae, det tycker jag inte. Visst, båda är lugna, akustiska ballader, men har helt olika sound. Trög är mer powerballad. Och det är ju också så  att det finns så mycket musik nu så det är svårt att inte göra nånting som inte påminner om något annat. Tidigare har jag haft referenslåtar när jag gjort musik, men inte den här gången.

Låten är 3:19, strax över tillåten Mello-tid, är det nåt du vill göra framöver?
– Hmmm, som det ser ut nu vill jag köra på min svenska grej. Jag tycker jag hittat något jag verkligen gillar. Om jag ska göra Mello så vill jag inte göra det på svenska utan med en ascool vinnarlåt på engelska. Och dyker den upp och  jag kan inte motstå då kör jag kanske. Men det är inget jag kämpar för just nu.

Hur ser ditt liv ut just nu?
– Jag fokuserar på att sitta i studion och vill bara pumpa ut låt efter låt. Vi är på god väg och har en del låtar, så det känns väldigt bra. Men det är klart att jag saknar att vara ute och spela. Men snart kanske…