Det var i helgen JK Rowling delade en artikel på Twitter med rubriken Att skapa en mer jämlik värld efter Covid-19 för personer som menstruerar. I vad som kunde uppfattas som en raljant ton menade hon att det istället för ”personer som menstruerar” borde stått ”kvinnor”. Många tolkade Rowlings tweet som transfobiskt och påpekade att det också finns transpersoner och icke-binära som menstruerar.

JK Rowling svarade då bland annat: ”Jag respekterar varje transpersons rätt att leva på det sätt som känns autentiskt och bekvämt. Jag skulle marschera med er om ni diskriminerats för att ni är trans. Men samtidigt så har mitt eget liv formats genom att vara kvinna, så jag upplever inte det jag har skrivit som hatiskt.”

Nu har Daniel Radcliffe, som spelade Harry Potter i filmerna med samma namn, tagit bladet från mun och ger transpersoner sitt stöd. Han konstaterar kort och gott att ”transkvinnor är kvinnor”. Radcliffe skriver vidare i sin krönika för hbtq-organisationen The Trevor Project: ”Varje uttalande som menar att det inte är så raderar transpersonernas identitet och värdighet och strider mot alla råd från professionella vårdgivare som har betydligt mer expertis om ämnet än Jo eller jag”.

Detta till trots vill inte Daniel Radcliffe att hans ställningstagande ska uppfattas som en konflikt mellan honom och Rowling, och tycker den tolkningen stjäl fokus från det viktiga ämnet. Han skickar också med en hälsning till alla Harry Potter-fans världen över: ”Till alla som nu känner att deras upplevelse av böckerna har skadats, och som känner att kommentarerna orsakat smärta, vill jag säga att jag hoppas att ni inte helt tappar bort vad som var viktigt för er i dessa berättelser. Att kärlek är den starkaste kraften i universum, som övervinner allt. Att styrkan finns i mångfald, och att dogmatiska idéer om renhet leder till förtryck av sårbara samhällsgrupper. Dessa budskap är mellan dig och böckerna, och det är något heligt.”