Johan Hiltons bok Vi är Orlando: en amerikansk tragedi berättar om människorna som drabbades av attentatet mot Orlando-klubben Pulse då 49 människor mördades en juninatt för fyra år sedan.  Sedan den släpptes i början av maj har den fått väldigt fina recensioner, och ikväll kl 17 läser författaren tre olika texter från boken på Stockholmska Side Track. Tillsammans med Stockholm Pride uppmärksammas årsdagen av attacken. Högläsningen går att se på Stockholm Prides Facebook-sida och deras Instagram.

Vad är du mest glad att recensenterna har tagit till sig av?
– Jag var jättenervös inför släppet, och osäker på om boken skulle funka. Skulle folk fatta formen? Jag ville skildra många röster om vad som hände och vad som hänt sedan dess utan att det skulle bli snaskigt eller en billig ”true crime”. Så jag är glad att formen funkat och att komplexiteten i berättelsen kommit fram. Det som hände fick konsekvenser som folk kommer leva med resten av sina liv. DN:s recensent upplevde just den tråden som boken hjärta. Många har skrivit om solidariteten och kärleken som Orlando uppvisade efteråt, och människors bästa sidor togs fram när många så tydligt solidariserade sig med den utsatta gruppen.

Läser du allt som skrivs?
– Jag ögnar det som skrivs och observerar om det är positivt eller negativt. Är jag i tillräcklig balans att ta itu med det nu frågar jag mig? Jag är väldigt glad över alla fina ord och framförallt recensionerna i Expressen, DN och Svenska Dagbladet har jag läst mer än en gång (skrattar).

Du ska ha högläsning på Side Track i kväll, vad kommer att hända?
– Stockholm Pride hörde av sig och frågade om jag ville läsa ur boken i kväll. Det är fyra år sedan massakern och vi vill högtidlighålla minnet av 49 personer, och av alla som drabbades. Jag kommer att läsa en mammas berättelse, ett vittnesmål från en person som hjälpte andra direkt efter, och en som var inne på klubben då det hände. Lite som ett tvärsnitt av boken.

Det är fyra år sedan idag, kommer du ihåg vad gjorde du då?
– Jag kommer ihåg de första pushnotiserna då var det fortfarande var en gisslansituation. Det gick inte upp direkt att det var en gayklubb utan jag kodade det som en av alla masskjutningar som då och då inträffar. När jag förstod var det utspelade sig började jag följa det väldigt intensivt. Jag förstod att jag ville fördjupa mig i det här men visste inte riktigt hur och när jag hösten 2017 pratade med min förläggare påbörjades arbetet. Men då var alla fakta inte kända än och rättegången med gärningsmannens fru hade inte dragit igång än. Då trodde man fortfarande att det var en riktad attack mot HBTQ+personer. Jag chattade med en av de anhöriga i veckan och detta är en tung vecka nu för alla anhöriga. Jag förstår att man går och bävar för det här datumet varje år, och när man har kontakt med de som drabbats slår den känslomässiga tyngden emot en.

Vi är Orlando: En amerikansk tragedi finns att köpa där böcker säljs, bland annat i QX Shop.