Idag släpptes Kylie Minogues nya singel Say Something, en snygg uptempolåt som popikonen hållit hemlig fram till nu och som också är första spåret från kommande plattan Disco.

Den australiensiska sångerskan har sedan debuten spottat ur sig över femtio singlar och femton album, så klart vi firar Queen Kylie med att låta ett gäng Kylie-fans (inklusive undertecknad) lista sina tio bästa Kylie-singlar.

Ken Olausson
QX musikrecensent, som har haft Kylie som sin ohotat största pop-idol sedan I Should Be So Lucky och håller Showgirl i Ålborg 2005 som ett av sina främsta konsertminnen (och Kylie sjungandes Dancing Queen under OS 2000 som sitt största sportögonblick).

10. Light Years
OK, den släpptes aldrig som singel. Men titelspåret från Kylies sjunde album är en av hennes absolut största stunder bara MÅSTE få en plats här före alla åttiotalssinglar. Sorry.

9. Breathe
En sexigare och mer suggestiv släkting till sönderspelade Slow, hämtad från den alldeles för underskattade ”Impossible Princess”-plattan.

8. Confide in Me
Minns hur trip hop-ljuden förvirrade mitt unga pophjärta när det begav sig, men nu älskar jag den ovillkorligt.

7. Timebomb
Den senaste singeln från Miss Minogue som jag verkligen var sådär härligt besatt av. Sorgligt oupptäckt och ignorerad av alla utom hardcore-fansen

6. Can’t Get You Out of My Head
Den må vara väldigt sönderspelad, men har hållit sig klart fräschare än många jämnåriga superhits från 2001. Kylies odiskutabelt största singel har dessutom en ljuvlig Blue Monday-remix.

5. Your Disco Needs You
Robbie Williams omedelbara gayklubbsklassiker skulle inte dö av en 2020-remix, men har spelats på allt för många Pride-flak för att inte ta femteplatsen.

4. I Believe in You
En låt, som skrevs tillsammans med Jake Shears och Babydaddy under Scissor Sisters mest kreativa period, som möjligen har precis allt jag vill ha av en Kylie-låt.

3. What Do I Have to Do?
En enorm personlig favorit som fortfarande fungerar som partystarter. Tillsammans med uppföljaren Shocked en av tonårens mest sönderspelade singlar. Älskar.

2. All the Lovers
Videon där tusentals (nästan) nakna människor queerigt hånglandes bygger ett berg av människokroppar mot Los Angeles klarblå himmel är perfekt till en perfekt låt.

1. Better the Devil You Know
Under den daterade SAW-prodden hittar man en av de mest perfekta poplåtar som skrivits. Punkt.

 

Jonas Ahlgren
Har gillat Kylie sen 1988 då han hörde singeln I Should Be So Lucky och blev blown away av hela första albumet ”Kylie” (även av hur omslaget såg ut – hela paketeringen med styling och design). Han har sett Kylie live fem gånger, varav två gånger i Sverige. Han har aldrig träffat Kylie personligen, men däremot pratat med hennes lillasyster Dannii på en skivbolagsfest i Stockholm 1997!

10. Got to Be Certain
Popmagi från 1988 av Stock/Waterman. När jag 2019 besökte Melbourne (Kylies gamla hemstad) besökte jag flera platser där videon är inspelad! True Kylie-fan-style!

9. Come Into My World
Så skön singel från 2002 med snygg produktion och skriven av Cathy Dennis. Den har dessutom en galet bra video inspelad i Paris!

8. Dancing
Jag älskar pop soundet med den lilla country-kryddan. Fingerknäppet och handklappet innan refrängen är så bra!

7. Confide in Me
Första singeln efter att Kylie lämnat SAW. Hon var ultracool och på väg bli mer ”indie” och jobbade med dom allra hippaste i London. Videon är en klassiker!

6. Hand on Your Heart
Klassisk Stock/Aitken/Waterman-sound från 1989 som jag ÄLSKAR! Det var min första Kylie-vinyl-12:a och det var underbart med en extra lång remix på låten!

5. Get Outta My Way
Andra singelsläppet från albumet ”Aphrodite” från 2010 är en dansig pop-pärla som jag aldrig tröttnar på. Den är superbra live också!

4. Cant Get You Out of My Head
Vilken hit! Alla älskar den och aldrig har väl en refräng med texten La-La-La låtit så bra. Koreografin är magisk! En klassiker!

3. Spinning Around
Jag befann mig i London när den här singeln släpptes sommaren 2000 och oj vad den spelades på alla gaybarer. Det var som en stor lättnad: Pop-Kylie var tillbaka OCH iklädd små korta guldshorts! Det var verkligen talk-of-the-town!

2. What Do I Have To Do
Den här poppärlan blev remixad till singelsläppet 1991 och 16-åriga jag tittade sönder min Kylie-VHS med musikvideon där 22-åriga Kylie klädde upp sig i flera olika snygga filmstjärnelooks!

1. Slow
Så grym pop-electro från 2003 som verkligen håller än. En så snygg video och dessutom en av Kylies personliga favoriter.

 

Alex Olsson
(Har sett Kylie live två gånger, på berlinska Berghain och i fjol på den episka Glastonbury-spelningen. Hans första Kylie-minne är Where the wild roses grow-videon, men det var med Spinning around och On a night like this som han blev fan. Alex har dessutom dj:at favoriten Timebomb ett antal gånger på norska gayklubben Elsker…

10. Dancing
Jag hade egentligen gett upp Kylie lite när hon gjorde en slags comeback (i mina ögon) med den här låten. Jag såg henne live på Berghain och där fyllde hon dansgolvet med höbalar och var klädd i dubbeldenim, som en riktig country-prinsessa. Surrealistiskt, men fantastiskt!

9. Cowboy Style
Nittiotalets indie-Kylie blev aldrig nån större kommersiell succé. Men jag tycker den här låten är intressant. Det händer så mycket: Från joddel till irländska folktoner. Det skulle kunna ha varit en Kate Bush-låt, och den är lite kult.

8. Timebomb
En av få singlar som inte hör hemma på ett album. Jag minns att jag spelade denna massor när jag var DJ på Elsker i Oslo 2012. Det är ett lite bortglömd mästerverk till singel som är där uppe med hennes bästa låtar.

7. In my Arms
Jag älskade ”X” när den kom. Detta är den definitiva höjdpunkten från den plattan. Den är proddad av Calvin Harris innan han blev EDM-superstjärna, och har en massa quirky detaljer plus en mördarrefräng.

6. Where the Wild Roses Grow
Den första Kylie-låten jag köpte var en del av norska Absolute Music-15. Jag minns att jag var fascinerad av den dystert morbida videon som gick på MTV. Den är mer Nick Cave än Kylie, men en evig klassiker.

5. I Believe in You
Den är skriven med Jake Shears och Babydaddy från Scissor Sisters (som jag också är fan av). Detta kunde ha varit en låt från deras första album, och den gjorde att jag började lyssna på Kylie igen efter en tid då jag föredragit indie och rock.

4. In Your Eyes
…var den första Kylie-singeln jag köpte. Visst, Can´t get you out of my head, var kanske en större hit från ”Fever”-plattan, men jag tycker denna är bättre med sitt varma discosound.

3Confide in Me
En av de få nittiotalslåtar med Kylie som jag lyssnat mycket på i vuxen ålder. Här har hon tagit element från trip-hop och world music, som Madonna senare gjorde med större framgångar på ”Ray of Light”-skivan. Men Kylie var först…

2. Your Disco Needs You
Den första gången jag hörde denna var på Stockholm Pride 2006. Jag minns att jag blev så rörd över tanken över att jag får leva i ett samhälle där jag får dansa till Kylie med tusentals människor och fira att jag är gay. Jag älskar Village People-körerna och när Kylie pratar franska i bryggan får jag rysningar. En ”Camp”-peak för mig. Och för Kylie.

1. All the Lovers
Utan tvekan den bästa Kylie-låten. Texten, den drömmande euforin i produktionen, videon….Jag och min man såg Kylie på Glastonbury i fjol och detta var låten som avslutade konserten med regnbågsfärgade glitterkanoner och 200 000 dansande människor. Min absoluta Kylie-höjdpunkt.

Kris Boswell
Som alla gays i Storbritannien fastade han för Kylie när hon spelade Charlene i Grannar, och har sett henne live flera gånger, Höjdpunkten när hon sjöng Abbas ”When All Is Said And Done” med Benny på piano i Londons Hyde Park.

10. Wow
Ibland kan Kylies singelval vara något kryptiska. Varför man valde att släppa 2 Hearts som första singel från ”X” framför denna kommer jag aldrig att förstå.

9. Put yourself in my place
Älskar denna! Kylies bästa ballad.

8. The One
En av mina stora favoriter från skivan ”X”. Gåshud när hon la till den i setlistan då hon spelade i Globen 2008 och körde en akustisk version. I’m the one, love me, love me, love me, love me.

7. All the Lovers
Kylies senaste stora hit kom för hela tio år sedan, och är hennes klart bästa singel det senaste decenniet.

6. What Do I Have to Do
Tredje singeln från fantasiska ”Rhythm of love”. Videon är ett av hennes bästa.

5. Hand on Your Heart
S/A/W var så bra på att använda sig av det där Abba-knepet med sorglig text till glad musik. Skulle vara en underbar ”Lip Sync” låt i nästa säsong av Drag Race UK.

4. Shocked
Albumversionen eller singelmixen med rappen? Ja tack!

3. Confide in Me
Jag minns hur jag hörde denna låt få sin premiärspelning mitt i natten i ett obskyrt HBTQ-radioprogram med GAY:s legendariske Jeremy Joseph. Det här var en helt annan Kylie än den vi var van vid. Stråkarna! Magiskt!

2. On a Night Like This
Spinning Around var den stora comeback-singeln, men det var den här låten som visade vart Kylie skulle ta vägen musikaliskt efter diskoplattan ”Light Years”. Det är ju egenligen en cover. Pandora spelade in den först, med exakt samma produktion. Grekiska stjärnan Anna Vissi spelade också in låten samma år, men det är Kylies tolkning som blev hiten.

1. Better the Devil You Know
Kylies bästa låt genom tiderna, från hennes ”Golden Period”. Kanske Stock/Aitken/Watermans bästa låt genom tiderna också? Bara man hör introt så rusar man till dansgolvet!(men den har vi ju redan visat så vi kör Kris tvåa istället!)
Bebulah Leigh
Har varit ett tokfan sen Kylie bubblade ut genom MTV med I Should Be So Lucky som en del av det massiva Stock/Aitken/Waterman-stallet. Älskar att se henne live för hennes ”fullkomligt intima kontakt, trots de massiva produktionerna (och inte en sur ton)”. Bebulah tycker också att Kylie kan vara sexig utan att det nånsin blir smaklöst, och att hon borde vara större än hon är (”men hon verkar trivas där hon är”).

10. Your Disco Needs You (Almighty Mix)
Kylie kan sin demografi och det här ju till och med så tycker att det är på grönsen till overkill. Gay! Disco! Camp! Ryska manskörer! Opera! Fransk monolog! Stråkar! Texten! Och det där brejket i mitten är ju så ÜBER!

9. I Believe in You
Bara älskar den här! Scissor Sisters och Kylie är en magisk kombo!

8. Get Out of My Way
Kylie i sitt esse! Poppigt! Klubbigt! Slickt och classy! Och när man får henne i full on extra highglam diva-mode i videon så kortsluts min lilla drugkörtel fullkomligt!

7. Chocolate
Drömsk och hypnotisk med en finurligt konstruerad text. Och den vinröda plisserade ’ponchon’ i videon blir jag kissibyxan av!

6. Put Yourself in My Place
En förbisedd r&b slow jam med en otrolig Barabarella-homage video.

5. The One
Supersnygg ”X”-pärla proddat av Freemasons. Vi som såg henne i Globen 2008 fick en exklusiv akustisk balladversion som ett extra extranummer eftersom två snubbar höll upp en skylt ’Please play The One!’ Det är kärlek det!

4. Can’t Get You Outta My Head
Flagskeppet! Och den där IKONISKA vita jumpsuiten! Spelar numera Greg Kurstins lite tweakade version när jag giggar.

3. The Other Boys
Collab med Nervo och Scissor Sisters Jake Shears och Nile Rodgers! Clubby och funky AF!

2. Better the Devil You Know
Den bästa från the S/A/W days. HappyPappyPoppyDancyKylie!
1. All the Lovers
Min absoluta favorit! Och igen då: VIDEON!

(men den har vi redan visat, så vi tar Bebulahs trea!)


Andreas Larsson Catenacci

1988 hörde han I should be so Lucky och var fast. Sedan dess har han lyckats samla ihop omkring 200 skivor och sett henne live 10 gånger i 5 länder. Hon är en av hans största, och längsta kärlekar. Han har även koll på att hon gör kuddar och lakan…

10. Can’t Get You Out of My Head
Ingen lista över hennes ‘bästa’ låtar kan ju vara komplett utan den här. Så är det bara. Hennes största hit, utan tvekan.

9. Your Disco Need You
Det vi (jag) gillar med Kylie är hennes kärlek till män. Och gärna homosexuella män. Det blir inte mer camp än såhär. Den här dängan kommer (borde) leva länge på bögklubbar över hela världen. Och den är extra rolig att se live för att den just är så… Camp!

8. Love at First Sight
En av hennes bättre klassiska disolåtar. Rätt och slätt. Och ja, den håller än.

7. Wow
Ytterligare en härlig discolåt. För trots hennes mångsidighet är det ju det vi vill ha. När det kommer till kritan.

6. Put yourself in My Place
Här pratar vi popballad i världsklass. i alla fall om du frågar mig. Och videon… Är en hylling till öppningsscenen från filmen Barbarella med Jane Fonda. Ett måste att se på Youtube. Direkt.

5. Where Is The Feeling
I original är det här inte någon vidare bra låt egentligen. Men den släpptes på singel ändå. Och tur var väl det, för den kom i en remixad version av Brothers in Rythm och där kan vi snacka toppklass. Det finns en kort ”radio edit” och en hela 13 minutersvariant av de här drömska, synthiga mästerverket.

4. What Do I Have to Do
Den klara favoriten från Stock-Aitken-Waterman-tiden. För många hade nog den större hiten Better the Devil You Know varit det självklara valet från hennes tredje skiva, men för mig går den här låten till historien som den erans bästa.

3. All the Lovers
Första singeln från skivan ”Aphrodite” gav verkligen mersmak. Det är en pulserande pärla till låt som gör sig lika bra på dansgolvet som hemma i soffan. Videon till låten har också gått till historien som en av hennes mest spektakulära och bästa. Att sen albumet visade sig vara en av hennes bästa och mest helgjutna skivor placerar All the lovers på en klar topp 3.

2. I Believe in You
Samarbetet med Scissor Sisters visade sig mer än lyckat. Det resulterade i den här häligt elektroniska poplåten som är en av hennes bästa.

1. Breathe
Förmodligen inte den vanligaste av hennes låtar, men i mitt tycke en av de bästa. Kanske DEN bästa. Härligt långsam men ändå med ett skönt driv och härligt sensuell sång.

Ronny Larsson
QX chefredaktör, som köpte Kylies debut-LP på Skara Sommarland 1988 och prenumererade på brittiska popblaskorna Smash Hits och BIG! enbart för alla Kylie-artiklar och posters. Han har alla kassettsinglar och maxisinglar fram till 1994 (då det började gå utför soundmässigt), och framförallt: Kylie-dockan!
Har alltid drömt om att intervjua Kylie, men tillfälle har aldrig kommit.

10. All The Lovers
Hypnotiskt kärleksbudskap med en video som bara får en att vilja bilda en egen kärlekshög. Tänker på hur jag spelade denna från QX Pridevagn i början av Hornsgatan ett år och hur en tår letade sig ner på min kind när jag såg alla armar i luften.

9. Can’t Get You Out of My Head
Det går ju inte att ha ett vettig förhållande till en av Kylies mest uttjatade hits. Men det är en smash utan dess like och en milstolpe på evighetens popautobahn.

8. Shocked 
Favoriten på ”Rhythm of Love”-plattan. Snyggast video, snyggast Kylie och snyggast brygga. Det måste dock vara singelremixen ”DNA´7”.

7. Never Too Late
Glöm Hand on Your Heart och Wouldn’t Change A Thing: Detta är Kylies bästa från ”Enjoy Yourself”. Och hur svag var man inte som (bög)barn för videon med Kylie klädd i olika tidsepoker?

6. Better the Devil You Know
Allt har redan skrivits om den här poppärlan. Enda introt som i min bok kan tävla med Timoteijs Kom (fniss!)

5. The One
Det var antingen denna eller lika-låtande Crystallize. Men denna drog det längre strået. Ljuvligt desperat vemodspop.

4. On a Night Like This
I ett parallellt universum går jag också klädd i en klänning i en lyxvilla och gör allt för att min äldre make ska se mig. Ännu en ljuvligt vemodig popdiscopärla som jag gärna ser en Mello-variant av snarast. G:son?

3. What Kind of Fool (Heard All That Before)
Jag vet att jag är ensammast i världen om att sätta denna så högt av alla Kylies singlar, men jag älskar den här SAW-comebacken från 1992 som adderades till hennes ”Greatest Hits”-platta. Efter år av experimenterande var MIN Kylie tillbaka.

2. Your Disco Needs You (Algmighty mix)
Förlåt, men I Will Survive framstår som Bob Dylan-musik i jämförelse. Detta är den ULTIMATA gaydiscoprideglitterhiten: Marschtakten! Körerna! Den franska pratan! Tonartshöjningen!

1. Turn it Into Love
Att denna vemodiga poppärla bara släpptes som singel i Japan är ju helt orimligt! Vemodig danspop av absolut finaste märke och låten en tolvårig Ronny direkt föll för på ”hårhatt”-debuten. Håller (högst än) än.