Utställningen är en unik inblick i var Touko Laaksonen fick sin inspiration och hur allt startade. 

– Fotografierna kom fram efter att man började leta i hans hem i LA, säger Jessica Jarl, utställningsproducent på Fotografiska. Men de har aldrig kommit fram förrän nu.

Touko Laaksonen tros ha gömt undan fotografierna eftersom motiven till större del var hans vänner och om de kom fram kunde de utsättas för fara. De togs under en tid i Finland när homosexualitet var olagligt.

– Han byggde ett eget mörkerrum i sitt hem så han kunde framkalla fotografierna. Han kunde ju inte direkt lämna in dem någonstans, säger Jessica Jarl.

Är idag en ikon

Touko Laakso anses vara en pionjär för gaykonsten. Ingen hade varken sett eller gjort något liknande tidigare när han började på 1950-talet. I början skickade han sina verk till gaymagasin och erotiska tidningar, idag ställs hans konst ut runt om i hela världen.

Att utställningen skulle öppna i samband med Stockholm Pride var alltid målbilden säger Jessica Jarl. Även om det uppenbarligen var osäkert exakt hur det skulle bli. Det är dock inte bara att det faller samman med Pride som gör att Fotografiska tycker det är kul att få ha utställningen just i år.

– Det är 100 årsjubileum också. Tokuo Laaksonen föddes i maj 1920 och vi kommer ha utställningen fram till 8 november. Det är verkligen så kul att få ha den här under det här jubileet, säger Jessica Jarl.