Han har synts i Idol och True Talent, sjungit med de flesta stora svenska artister och stått på stora scener. Men nu är han redo att ta klivet fram och släppa eget. Lukians debutsingel Han berättar om en destruktiv relation, otrohet och svårigheten att lita på en partner.

”Han” handlar om att befinna sig i en destruktiv relation och svårigheter att lita på sin partner, när skrevs den här låten och vad vill du uppnå med den?
– Den skrevs i slutet på juni, och jag vill få fram att det är okej att lämna ett förhållande som inte funkar eller lämna någon man inte riktigt kan lita på. Jag tror att många idag är rädda att lämna infekterade förhållanden för att man är för rädd att bli ensam igen eller att man inte kommer hitta någon eller att man tror att det kan bli bra ifall man löser det, vilket i många fall kan funka. Det finns självfallet en gräns för vad man själv tycker är okej, det kan inte jag lära någon. Men det jag vill säga med denna låten är att vara stark och tro på sig själv. Du måste sätta dig själv på första plats och inte låta någon annan skada dig mentalt eller fysiskt. Det finns mer där ute än vad man tror.

Är detta tema nåt som det talas för lite om i samkönade sammanhang?
– Jag tror att det är ett ämne som det talas för lite om överhuvudtaget. Man måste försöka prata med en nära vän eller någon man litar på, för man kommer bara skada sig själv mer och man kommer aldrig kunna hitta en väg ut ifall man inte försöka släppa allt och gå vidare. Hjälp finns det alltid och viktigt att inte glömma bort att man inte är ensam om dessa saker.

I pressreleasen säger du att det var tufft att komma ut som gay, berätta?
– Jag var mest rädd för vad andra skulle tycka, speciellt släkt och familj. Sen man var liten har det alltid varit tabu att vara gay och man såg liksom alltid ner på människor som hade en annan läggning än heterosexuell. Det var det som gjorde att man hela tiden var rädd för vad som skulle hända ifall jag skulle komma ut som gay för mina familj. Skulle jag bli utslängd? Skulle dom sluta prata med mig? Sluta älska mig? Det var en ständig kamp i huvudet som pågick under många år.

Jag har förstått att du kände att du levde hemligt för din familj, ja, lite av ett dubbelliv..?
–  Jag var tvungen att hela tiden gömma mig och försöka hitta på ursäkter för att i smyg kunna träffa min kille. Ibland kunde man ringa sin bästa vän och säga att man skulle sova där medans man egentligen gick hem till sin kille för att sova med honom. Att hela tiden hitta på grejer var tidskrävande och man lärde sig snabbt att kunna komma på en lögn om vart man var. Detta började vid 15-16 årsåldern och höll på fram tills jag var 19 då jag flyttade till Stockholm. Då förändrades hela mitt liv.

Hur då?
– Jag kunde sluta låtsas om vart jag var och vem jag träffade. Jag började jobba inom Wallmans och mötte alla sorters människor men alla olika läggningar vilket i sin tur gjorde att jag kunde bli en del av deras vardag och hur det egentligen var på den ljusa sidan av allt detta med att komma ut.  Strax efter att jag börjat jobba så började jag även att testa detta med ”drag” vilket var något som jag velat göra länge. Det gjorde att jag träffade ännu fler människor och fick nya relationer till fler människor som var som mig och som älskade som mig.

Men det var just dragen som fick Lukian att konfronteras med det han länge skjutit framför sig: Att berätta för sina föräldrar. Efter att han  uppträtt på World Aids Day-galan kom en liten intervju med Lukian ut, vilken hans föräldrar läste. Så julen 2015 åkte han ner till sina föräldrar i Malmö.
– Jag sa till mina föräldrar precis som det var, att jag gillade män och att jag måste leva mitt liv precis som JAG vill och jag måste få älska den jag älskar. Efter det så mina jag att mamma sa att “ – Jag kommer aldrig förstå detta” vilket jag svarade med att “- Det får ta den tid det tar, men jag hoppas att du kan acceptera mig för den jag är och för hur jag väljer att leva mitt liv.
Efter det samtalet pratades det inte mer om det och Lukian åkte hem till Stockholm. Med tiden såg hans föräldrar att han aldrig hade kommit dit han är idag om han inte hade blivit en del av HBTQ-communityt.
– Det fick dem att acceptera mig mer och visa att de brydde sig. Än idag så kan det fortfarande vara svårt att prata öppet om det, men jag vet att min familj och släkt accepterar mig som jag är och att det alltid finns kärlek runt omkring mig.

När du som ny artist berättar öppet vem du är, är du rädd att det hamnar för mycket i fokus eller är den tiden förbi då vi placerar artister i såna fack?
– Nej, jag är inte rädd att det blir fokus på det. I slutändan är det musiken som får tala för sig själv.

Din röst har jämförts med Sam Smith, hur känns det och vad tycker du om Sam?
– Det är ära att bli jämförd med Sam. Jag själv ser upp till Sam Smith väldigt mycket och hur hen är som artist.

Vad har du gjort innan detta singelsläpp?
– Som alla andra: Suttit hemma och skapat musik och försökt få mig en bild om nästkommande projekt som meddelas lite senare i höst.

Vad händer i höst?
– I höst planerar jag ett nytt singelsläpp, men då kanske på engelska, men det är inget som är 100% än. Vi får se vad som skapas i studion och vad jag känner blir bäst.