I samband med Disney+ lansering i Sverige 15 september har också kortfilmen ”Out” premiär. Det är första kortfilmen från Disney Pixar som har en hbtq-person i huvudrollen och också första gången som ett animerat samkönat par pussas, något som QX skrivit om tidigare. Det låter kanske helt galet att så är fallet år 2020, men så är det. Ibland får man vara nöjd med det lilla.

Kortfilmen både hyllades och sågades innan den ens kommit ut. Föga förvånande var det de som tyckte att det var skandal att det var två män som var ihop, och också hade huvudrollen. Det skrevs på namninsamlingar för att filmen skulle tas bort från Disney+. Disney skulle bojkottas. Tänk att animerade karaktärer fortfarande kan skapa sådant drama.

”Out” handlar om Greg som ska flytta från sin småstad till en större stad tillsammans med sin kille Manuel. Men det finns ett problem. Greg har inte vågat komma ut för sina föräldrar och när de spontanbesöker honom ställs allt på sin spets. Så där har vi filmens motiv, en klassisk ”komma ut”-berättelse. Eller just ja, Greg byter kropp med sin hund Jim, som hjälper honom att ta steget att komma ut för sina föräldrar.

Det är inte mycket dialog, men det lilla som är lyckas ge en snabb uppfattning om de olika karaktärernas egna konflikter. Sen är det absolut lite tröttsamt att de schablonmässigt gör mamman den ”känsliga karaktären” och pappan ”den tystlåtna som ej visar några känslor”. Sen har man ju sett ”komma ut”-berättelsen i en hel del andra format, men det är trots allt en rörande film, och komma ut-historier går ju inte få för mycket av.

Efter detta får vi väl helt enkelt hoppas att Disney väljer att följa Netflix och HBO spår med fler hbtq-personer och fler hbtq-narrativ. För statistik har visat att streamingtjänster bara har att vinna på det.

”Out” kommer finnas tillgänglig på Disney+ i samband med dess lansering i Sverige 15 september.