Oscarsgalan kommer nu att bli ännu mer inkluderande. Från och med galan 2024 så kommer nya parametrar tas i beräkning när det gäller att utse Bästa film. Det skriver brittiska tidningen The Guardian.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences vill uppmuntra mångfald både på och utanför filmduken, och saker som könstillhörighet, sexuell läggning, etnicitet, ras och funktionsvariation kommer att vägas in när årets bästa film utses. Två av fyra av följande områden måste ses över och se till att mångfaldskriterier uppfylls: Vad som syns i filmen, hur crewet ser ut, hur filmstudion jobbar och hur allt runtomkring-arbete rörande filmen ser ut. Minst två måste uppfyllas för att filmen ska anses vara en Bästa Film-kandidat.

Sedan har var och en av dessa kriterier underkriterer. För att uppfylla exempelvis vad som syns i själva filmen måste filmen ha minst en huvudroll eller stor biroll som representerar en etnisk minoritet eller ras. Minst 30% av roller mindre än så måste komma från två underrepresenterade grupper. Alternativt kan storyn eller berättandet i filmen fokusera på en hittills underrepresenterad grupp så som kvinnor, rasifierade, HBTQ+personer eller personer med en funktionsvariation.

Det pågår med andra ord en stor omställning i filmbranschen då Academy of Motion Picture Arts and Sciences redan i år tagit ett stort steg för inkludering. Genom att ta in över 800 personer i Oscarsjuryn som tillhör olika minoriteter i den så tidigare vita, manliga och äldre juryn. Bland annat har skådespelare som Zendaya, Awkwafina. Eva Longoria, Ana de Armas och flera av skådespelarna från årets bästa film, sydkoreanska Parasit, valts in i juryn.