Fritidsverksamhet för unga hbtq-personer börjar nu spridas i landet. Egalia i Stockholm, HaBiTat Q i Malmö och Bfree i Karlstad får sällskap av Liquid i Linköping den 15 mars.
– Även om de flesta hbtq-ungdomar mår bra, så är ohälsa och dåligt mående mer förekommande i denna grupp än bland ungdomar generellt. Genom att skapa trygga rum där dessa ungdomar kan vara öppna och där de är tillåtna att få utvecklas utan oro för omgivningens reaktioner, vill vi också ge dem möjlighet att få bli trygga och starka i sina identiteter, säger Anja Persson, projektledare för Liquid.
Liquid drivs av RFSU i Linköping och kommunen med stöd av Allmänna Arvsfonden och vänder sig till ungdomar som är mellan 12 upp till och med 19 år. Verksamheten kommer att uppmuntra till kreativitet förutom det enkla, men viktiga, att vara en mötesplats.
– Även genom föreläsningar, workshops och filmkvällar med olika teman hoppas vi kunna få besökarna att känna att det finns en vidare definition av vad sexualitet och identitet kan innebära och hur olika normer påverkar vår bild av oss själva och andra. På Liquid vill vi skapa ett öppet klimat där ungdomarna, när de kommer hit, kan känna att på Liquid är hbtq normen, säger Emma Nilsson, verksamhetsutvecklare på Liquid.
Varje torsdag mellan 14-20 skall Liquid, som står för Linköping Queer Identity, vara öppen.