“RuPauls Drag Race-fans, are the best fans in the world”, säger RuPaul och ler in i kameran under finalavsnittet av tävlingens fjärde säsong. Några meter ifrån sitter en av säsongens finalister, Phi Phi O’Hara, som sedan säsongens premiär mottagit mängder av hat på sociala medier. Hon håller nog inte med RuPauls påstående.

Phi Phi är långt ifrån ensam, vilket får en att fundera om RuPauls Drag Race(RPDR)-fansen är så härliga och stöttande som många påstår. Uttalanden från flera dragqueens under en kort tid, vittnar nämligen om något helt annat.

I slutet av augusti skrev Widow Von’Du, tävlande från den tolfte och senaste säsongen, på sin twitter att hon kommer ta ett steg tillbaka på sociala medier. Anledningen? Fansen har har varit så pass hatiska att hon “inte orkar med längre”. Bland annat är de arga för att hon skickade ut Jan Sport när hon vann det avsnittets avslutande tävlingsmoment “lip sync for your life”.
Hon menar att hon är en av flera “people of color”(poc) som tvingats bort från det de älskar och att hon försökt vara stark, men nu orkar hon inte längre.

Brita, också tävlande i säsong 12, meddelade nyligen att hon kommer ta bort alla sina sociala medier. Hon har mottagit hot och hat på den nivån att hon ser det som “nödvändigt för att skaffa den hjälp hon behöver för att inte ta livet av sig”.

Detta för att fans inte uppskattat hur hon betett sig under programmet och speciellt mot medtävlande Aidan Zhane. Varken Brita eller Phi Phi O’hara var några änglar i sina respektive säsonger, men att fans skriver att de “förtjänar att dö” på sociala medier blir en grov överdrift i sammanhanget.

Drag Race-fansen har även gett sig på en av jurymedlemmarna i RPDR Canada, Jeffrey Bowyer-Chapman, som fått stänga ner sitt Twitterkonto för att de inte håller med om hur han dömer de tävlande. En domare. Ska inte få bedöma dragqueens.

Fr.h, Widow Von'Du, Brita och Jeffrey Bowyer-Chapman, som alla fått motta väldigt mycket hat.

I affekt kanske det är lätt att glömma att det handlar om ett tv-program. Det klipps. Givetvis ger Jeffrey Bowyer-Chapman inte bara hård kritik, utan är också peppande och uppmuntrande. Det sistnämnda klipps dock ofta bort ur programmet för det inte har lika högt underhållningsvärde.

Hat har funnits under en lång tid

Det här har pågått ett tag. I reunited-avsnittet från säsong nio, från 2017, fick Valentina kritik från medtävlande för att inte ha markerat mot sina följare när de attackerat andra dragqueens. Asia O’Hara, säsong 10, fick fans efter sig på sociala medier som hotade att ”bränna henne levande”, på grund av hennes hudfärg. Familjemedlemmar och vänner till Silky Nutmeg Ganache, säsong 11, har mottagit dödshot.

Den gemensamma och ytterst problematiska faktorn att nästan alla som blir utsatta, är svarta eller rasifierade är oroväckande. Men frågan är vem som bär ansvaret för att markera att sådant här beteende inte är okej? Vem tar hand som trollsvansen?

Produktionsteamet för RPDR Canada tog ansvar genom att skriva ett pressmeddelande där de fördömer det hat som Jeffrey Bowyer-Chapman fått utstå. Flera dragqueens har gått ut på sina sociala medier plattformar, som ofta följs av miljontals, och stöttat sina kollegor och markerat att hatet inte hör hemma i drag race-världen.

Det enda den amerikanska produktionen gått ut och sagt är att man inte hårdvinklar eller aktivt skapar anti-hjältar bara för att göra bra tv. Vilket snarare pekar mot att de vill skydda sitt varumärke, än dragqueensen som medverkar  

Självaste RuPaul har varit tyst i frågan. Han kanske bara kommer fortsätta titta in i kameran och skrattandes säga “RuPauls Drag Race-fans are the best fans in the world” tills han själv tror att det faktiskt stämmer.