Det var en berörd Ellen DeGeneres som åter stod i studion och välkomnade tittarna till den 18:e säsongen. Hennes sommar har inte bara kretsat kring att hantera showen under en pandemi och hitta lösningar för hur det skulle kunna fortgå trots restriktioner. Det handlade snarare om att ens kunna ta sig tillbaka in i branschen efter alla de anklagelser som riktats mot Ellen och produktionen.

Hon börjar med att säga att hon har längtat efter att få adressera problemen om de missförhållanden som många vittnat om.

”Vi har haft en utredning. Jag lärde mig att det pågick saker här som aldrig skulle hänt. Jag tar det väldigt seriöst och jag vill be om ursäkt till alla som har påverkats av det. Jag vet att jag är en person som är privilegierad och har makt, och med det kommer också ansvar.”

Även om hon menar att hon inte varit i absolut närhet av det som hänt, så tar hon ändå fullt ansvar för att det skett, då hennes namn är det som frontar hela programmet. Emellan det allvarliga snacket drar hon några skämt, som den digitala publiken skrattar och applåderar ut. Hade man inte vant sig vid den här typen av framträdanden hade allt sett väldigt absurt ut.

Hon nämner också det som många kritiserat henne för, hennes slogan ”be kind to one another”, men att hon inte lever upp till det själv.

”Jag började säga uttrycket efter att en ung kille som hette Tyler Clementi tog livet av sig för att han mobbades för han var gay.”

Sen tar hon upp att det är en svår position att vara känd som ”den snälla” kvinnan, men att hon försäkrar att hon är den hon framstår att vara, även om hon både är ängslig, otålig, arg och ledsen. Men att hon ska jobba på dessa saker.

Här kan ni se hela inledningstalet.

https://www.instagram.com/tv/CFZjbAdDnA7/?utm_source=ig_web_copy_link

Detta har hänt

Programledaren, tillsammans med producenter och chefer för The Ellen Show, har under en sommaren mottagit stark kritik från de som arbetar eller har arbetat där. De menar att det ska vara en ohälsosam miljö att vistas runt på grund av härskartekniker och missförhållanden, något som flera vittnen hörde av sig om till tidningen Buzzfeed.

Warner Media tillsatte en internutredning för att se över anklagelserna. Anställda intervjuades av ett externt bolag för att ta reda på vad som hänt. Producenter och chefer skulle enligt källorna bidragit till missförhållandena. Men många menade att det var Ellen DeGeneres som programledare som bör stå ytterst ansvarig.

Efter utredningen meddelade Ellen via videolänk att tre producenter fått sparken. Två av dem nekade till anklagelserna.