Då var det dags för årets upplaga av Bokmässan och som flera andra event kommer den att ske digitalt. Alla program går att ta del av gratis på deras hemsida bokmassan.se, där du även hittar schema för torsdag, fredag, lördag och söndag.

Men för er som inte orkar lusläsa programmet, och är mest intresserade av det som berör hbtq, har vi på QX hjälpt till och valt ut de programpunkter under fredag, lördag och söndag som ni inte får missa.

FREDAG 25 sep

09:15-09:25 – Morgonmeditation med Mark Levengood
Börja din dag med Mark Levengood. Hör honom läsa ur Vi får väl trösta varandra, små betraktelser skrivna med underfundig humor.

 12:20-12:40 – Belarus Just Nu!
Det belarusiska folket har rest sig mot förtrycket. Diktatorn Lukashenka har hittills svarat med chockgranater, fängslanden och tvångsutvisningar av politiska ledare. Presidentvalets vinnare Svetlana Tichanouskaya, i exil i Litauen, är redo att ta över makten och arrangera nya val. Men än finns det inga tecken på att Lukashenka tänker vika ner sig. Vad händer just nu? Hur kommer det att gå?

Alesia Rudnik från Sveriges belarusier arbetar nu i Tichanouskayas stab och deltar i seminariet på videolänk. I studion finns Inga Näslund, Belarushandläggare på Olof Palmes internationella center. Martin Ängeby, generalsekreterare för Silc, modererar diskussionen.

16:40-17:00 – Bistånd i diktaturer – hur kan vi bidra till demokratisk förändring
Sverige ger bistånd till flera länder med bristande demokrati och allvarliga människorättsproblem, däribland Belarus. Bör svensk biståndspolitik ställa hårdare krav på respekt för mänskliga rättigheter? Hur kan vi från svenskt håll arbeta för att främja en demokratisk utveckling i auktoritärt styrda länder och vad är den mest effektiva vägen mot förändring – genom civilsamhället eller samarbete med statliga institutioner?

LÖRDAG 26 sep

09:15-09:25 – Morgonmeditation med Mark Levengood
Börja din dag med Mark Levengood. Hör honom läsa ur Vi får väl trösta varandra, små betraktelser skrivna med underfundig humor.

11:20-12:00 – A war on women? Gender based violence and & genocide in Africa
Every day, eight women are killed in South Africa. Gender-based violence and femicide is declared as a national emergency.
At the same, a global backlash against women’s rights and bodily autonomy, including Sexual and Reproductive Health and Rights, is developing.
In order to identify sustainable solutions, there is an urgent need to address the root causes of the increasing violence. Changing norms and attitudes, a survivor centered approach, mobilizing innovative partnerships and methods is needed – in all forms of response.
How can secular and religious actors work together for sexual and reproductive health and rights?

13:00-13:40 – Send Nudes – hot och kränkningar online
Hot och hat online är ett problem som både ökar och som blir allt mer normaliserat. Tjejer och icke-binära utsätts ofta för sexistiska kränkningar och hot, i spel och online. Kunskapen kring var gränsen för att ett beteende ska klassas som olagligt, är låg. När är gränsen egentligen nådd? Hur motverkar vi normaliseringen? Hur kan vi arbeta för att skapa en inkluderande och trygg miljö online?

 13:40-14:00 – Ung och HBTQ i Sydafrika
Att leva öppet som ung HBTQ-tjej i Sydafrika är en ständig kamp mot fördomar och hot om våld. Landet har en av världens mest progressiva lagar för att skydda sexuella minoriteter men verkligheten är en annan. Kim är 17 år och bor i kåkstaden Alexandra i Johannesburg. Trots hot och diskriminering har hon bestämt sig – ingen ska berätta för henne hur hon ska leva sitt liv.
Möt Kim i ett samtal om en ny sorts kamp i Sydafrika och hur en ung generation aktivister kämpar för allas lika värde. samtalet leds av Oskar Kollberg, Rädda Barnen.

 15:00-15:45 – Brev från arabiska bögar
Författaren Khaled Alesmael, översättaren Anna Jansson och poeten Jenny Tunedal samtalar om ”Selamlik” och ”En port till havet – brev från arabiska bögar”, två böcker som gestaltar sexualitet, begär, flykt och exil och är skrivna i gränslandet mellan journalistik och skönlitteratur. Vad händer med erfarenheter när de förflyttas från ett sammanhang till ett annat och från ett språk till ett annat? Vad betyder själva förflyttningen, för författaren, översättaren och för läsaren?

 16:15-16:45 – Selma Lagerlöf – tidlöst aktuell
Den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur, den första kvinnan i Svenska Akademien, lärare och författare till läroboken Nils Holgerssons underbara resa, skriven på uppdrag av Sveriges folkskollärare. En av Sveriges mest kända författare i världen.

SÖNDAG 27 sep

09:15-09:25 – Morgonmeditation med Mark Levengood
Börja din dag med Mark Levengood. Hör honom läsa ur Vi får väl trösta varandra, små betraktelser skrivna med underfundig humor.

14:20-14:50 – Vi är Orlando
På nattklubben Pulse i Orlando mördades 49 människor. Ge­nom att tala med överlevande, anhöriga och andra berörda i Orlando skildrar Johan Hilton en stad och ett land i tiden före, under och efter kata­strofen. Här intervjuas han av Lena Kvist.

15:30-16:00 – Vem har makten över kvinnokroppen?
Hanna Nordenhöks Caesaria rör sig i 1800-talets disciplinära idéer och mekanismer, bland manlig hybris och ensamma barn på samhällets botten, bland smuts och skenande visioner. Det är den moderna gynekologins och obstetrikens gryning och kvinnokroppen är ett dunkelt landskap under skalpellen. Mian Lodalens verklighetsbaserade roman Lisa och Lilly handlar om två unga arbeterskors förbjudna kärlek. De ser ingen annan utväg än att möta döden tätt omslingrade. Ett samtal om äganderätten till kvinnokroppen, makt och klass, och att bygga sina romaner på historiska skeenden. Programledare: Johanna Frändén, journalist.