Pose (Netflix, HBO)

”Tens, tens, tens across the board”. Pose utspelar sig i New York på 80-talet och handlar om ballroom-kulturen, där olika ”houses” tävlar mot varandra i olika kategorier där målet är att kamma hem den stora pokalen. Parallellt får vi lära känna karaktärer som försöker ta sig fram i ett underground-New York, där pengar visar sig betyda mindre, och vänner allt. Mj Rodriguez, Dominique Jackson, Indya Moore, Billy Porter, serien är fullsmackad med hbtq!

Sense8 (Netflix)

Producerad av Matrix-duon, transkvinnorna och tvillingarna Lilly och Lana Wachowski. Sense8, där det är både trans bakom och framför kameran, handlar om en grupp människor som blir mentalt länkade till varandra och då måste hitta ett sätt att fly från de som ser dem som ett hot. Låter det flummigt? Ja lite, men det är ju ändå personerna som gjort Matrix.

Euphoria (HBO)

Förlåt men kan detta vara en av årets bästa serier? 17-åriga Rue har sedan tidig ålder känt sig annorlunda från resten och som 12-åring snor hon sin pappas medicin som sedan leder in henne i ett gravt drogberoende. Efter rehab och när Rue ska börja sista året på high school träffar hon den nyinflyttade Jules och de två blir bästa vänner. Serien är mörk, men också hoppfull och fylld med humor. Absolut måste!
Stort plus är det soundtrack som helt och hållet producerats exklusivt till serien av Labrinth.

Orange is the new black (Netflix)

Oldie but Goodie. Är det någon som missat serien som fullkomligt slog ner som ett bombnedslag 2013? Om så är fallet, bingea den nu. Det är i alla fall serien som jag förknippar Netflix allra mest med. I samband med serien blev också Laverne Cox en förebild för transpersoner och dess rörelse. Senast fick hon bland annat dela ut ett pris på Emmygalan som uppmärksammades och i vissa länder till och med klipptes bort.

Disclosure (Netflix)

På tal om Laverne Cox, så är hon också med i en galet bra dokumentär på Netflix om just transpersoner och då med fokus på hur och vilka som porträtterar dem i filmer och serier. De djupdyker i vad som är konsekvenserna av att tex vita cis-män porträtterar transkvinnor i blockbusters och sedan vinner priser. Nej det är ingen serie jag vet, men denna är för bra att missa!