– Jag och Sven Björklund (som spelar bibliotekarien Lars Sjön i podden) träffades efter en inspelning för några år sedan. Vi började improvisera på skoj, där vi hamnade vi i någon slags fiktiv bokbuss, där jag började intervjua honom som svarade som olika norrländska karaktärer. Där bestämde vi oss för att vi ville göra något tillsammans.

Tillsammans med Helena Lindegren gör de nu Bokbussen och hoppas att deras nisch ska kunna sticka ut i podd-floden.
– Dramatiserade humorpoddar är väl kanske inte den mest väletablerade genren i poddform. Men jag är så stolt över vår serie, oavsett hur många eller få som lyssnar. Det är inte ofta jag tittar tillbaka på ett projekt med stolthet, jag hittar alltid saker i min prestation och leverans att klaga på och kritisera, men nu är jag bara så glad över hur helheten blev tillslut, berättar William Spetz.
Berätta lite om Love, vem är han?
– En ganska självgod 24-åring som drömmer om att förverkliga sig själv genom att bli en tung och creddig journalist. Han säger att han inte vill att det ska handla om honom, men lyckas ändå alltid få fokuset att hamna just på honom själv. Han landar det här trötta sommarvikariatet i en västerbottnisk bokbuss, hos de gifta bibliotekarierna Lars och Katrin. När han sedan märker att deras äktenskap kanske inte är så bra som det framstår så bestämmer han sig för att i smyg göra en explosiv dokumentär om deras liv – givetvis med hans egen berättarröst som ett narrativ till det hela. 

Nyligen prisades William Spetz för sin humor för en annan produktion då hans och Anna Granaths hjärteprojekt Filip & Mona utsågs till Årets Komedi under Svenska Humorgalan. 
– Alltså, det är det sjukaste jag har varit med om! Att få göra det med min bästa vän, och att få lära känna Jens Östberg som vi skrev det med, och som regisserade. Det är verkligen det roligaste och mest spännande jag någonsin fått chansen att göra, men vi var osäkra på om någon ens hade sett den! Det var en sån liten serie, med jätteliten budget och kort inspelningsperiod, och vi hade ingen riktig marknadsföring, så bara att folk har hittat till den är så stort. 
Han berättar att det finns hopp om en säsong två, men ingenting är klart från SVT:s håll än, ”så det är bara att be till gudarna eller molnen eller vad man nu tror på”. 
Vad gör du just nu?

– Just nu spelar jag Liv Strömquist tänker på sig själv på Dramaten, som är en samtidsskildring av kärlek i vår tid, där vi tenderar att konsumera varandra mer än att älska varandra ibland. Det är väldigt intressanta teorier gestaltade på väldigt flamsiga sätt, så det är en kul värld att leka i. Sedan filmar jag den nya säsongen av Mäklarna med Kjell Bergqvist och Cecilia Frode.

Bokbussen:s tio avsnitt finns ute nu och hittas i Sveriges Radio Play-appen, på webben och där poddar finns.