Nyligen prisades komediserien Schitts Creek stort på amerikanska Emmygalan. Serien som just nu visas på Netflix i Sverige, fick pris för Bästa Komedi plus att skådisarna i de fyra ledande rollerna alla prisades i skådiskategorierna i komediklasserna.

Men glädjen har nu grusats. Seriens skapare Dan Levy är rasande över hur en samkönad kyss censurerats. TV-tjänsten Comdedy Central India har nämligen klippt om i en trailer för serien där två män kysser varandra. Klippet lades ut på kanalens officiella Twitterkonto och där syntes Dan Levys rollfigur David Rose kyssa en av seriens straighta personer, Dustin Milligans Ted, i en snurra flaskan-lek. Den sekvensen visades när avsnittet visades men i trailern var detta klipp borttaget.

Dan Levy, som själv är gay, skriver på Twitter ”Den här serien handlar om kraften av att inkludera. Att censurera intimitet mellan två män sänder ut markeringar som skadar det budskapet”. Han frågade sig också varför det fanns en straight kyss och en samkönad kvinnlig puss i klippet som inte hade klipps bort.

Comedy Central India försvarade sig med att den manliga kyssen var för ”het” för att visas i ett klipp som vevas under ”barnvänlig” tid i Indien.
”Att visa en sådan kyss kan ställa till problem oavsett  om kyssen är mellan en man och kvinna, en kvinna och kvinna eller en man och man. Comedy Central India supportar och hyllar inklusivitet och LGBTQ+ communityt.”

Dan Levy har ännu inte kommenterat Comedy Central Indias svar.