I natt släpptes första singeln, Almost heaven, från Isak Danielsons tredje platta, som beräknas komma i vår. Låten är en cover av amerikanske baptist-uppväxte sångaren Jeremiah Lloyd Harmon, vars homosexualitet inte stämde överens med familjen och församlingens livssyn.
Inför amerikanska tv-tittare frågade sig Harmon under en audition till den sjuttonde säsongen av American Idol: ”When we reach forever, will there be a place where you and I may find home?”

För Isak Danielsson representerar låten just det sound och budskap han vill förmedla.
– Jag hittade honom genom Spotify, och föll direkt för den här låten. Den här ville jag göra. Det var främst melodin jag föll för och det låten fick mig att känna. Jag hade liksom kunnat skriva den själv.
Isak kom i kontakt med Jeremiah Lloyd Harmon och de pratade om vad låten betyder för honom. Sångaren frågar sig om det finns plats för honom och likasinnade i himlen.
– Jag ville få hans historia att komma till liv eftersom det här är ett ämne som ligger mig nära om hjärtat: Det är en mänsklig rättighet att alla ska få älska vem de vill, hur de vill och när de vill. Det är en självklarhet för mig ,och borde vara det för alla, berättar Isak.

I kväll släpptes videon till Almost Heaven, och i den följer vi Isak och en tatuerad långhårig man i en intensiv kärlekshistoria som tar slut och Isak står ensam kvar.
Du sa att du vill få hans historia att komma till liv, men vill videon säga nåt om dig också?
– Absolut. Men det är inte en video där jag kommer ut på något sätt. Jag är fri när det gäller sexuell läggning, och träffar jag en person jag till attraheras till psykiskt, så spelar det ingen roll vilket kön personen har.

Inför singelsläppet har Isak Danielson genom ett par bilder på sitt Insta teasat om låten och videon, och de ömma bilderna på Isak och killen i videon överöses med kärlek från följarna.
– Ja, de är verkligen kärleksfulla. Det känns som att jag har fina följare, som är fria och öppensinnade. Jag gör ju ganska sorgsen musik som tar fram många sidor hos folk, och det är fint att de uttrycker sina känslor.
En av dina följare, Mr Gingerbread, frågar “So does this mean I have a shot with you, varpå du svarar ”Everybody Does”…?
– Ja, men jag ser inte det här som en grej. Jag träffar en person, sen blir det sex liksom, bra sex eller dålig sex. Om jag suger kuk eller slickar fiffi, det blir som det blir, och det borde inte vara en grej. Att jag släpper den här låten och videon nu beror väl på att jag lärt känna mig själv när jag blivit äldre.

En scen visar hur mannen i musikvideon snaggar dig, är det någon symbolik i att dina blonda lockar faller och en korthårig Isak träder fram?
– Jag har tänkt att snagga mig i flera videos, så nu kändes det rätt. Det roliga är att jag har så mycket hår att det inte bara blev en snabb tagning där håret åker av. Vi höll på ett bra tag (skrattar). Men till din fråga: Symboliken är att den här mannen har kommit in i mitt liv och inspirerar mig att göra saker. Jag ger detta till honom, han är den coola killen som säger åt mig vad jag ska göra.

Så, vem är killen i videon?
– Jag hittade honom faktiskt på Instagram. Jag visste vad jag ville ha för look, så jag och Albin Lager, som jag gjort videon med letade non-stop i flera dagar. Jag hittade Anders (Bordinggard) och skrev till honom och sa ”du har en perfekt look och det här är storyn och låten”. Vi hade aldrig träffat varann, men han var positiv och tackade ja direkt.

Har Jeremiah Lloyd Harmon sett videon och hört låten?
– Haha, han har ju inte det! Men han har varit jättepeppad när jag berättat om den och jag har förklarat tanken med videon. Jag tror han kommer att uppskatta den.

Hur är det att vara artist just nu?
– Jag skulle ha gjort en stor vårturné, men hann bara spela två datum. Så jag har tillbringat mycket tid i studion, pendlat mellan Stockholm och Göteborg, och varit på sommarstället.Min tredje platta kommer i början av nästa år, och jag spelar in en video till varje låt så det tar en del tid.  Sen har jag börjat skriva på det fjärde albumet. Och i december flyttar jag hemifrån till en egen lägenhet i Göteborg.

Två av Isak Danielsons låtar, Always och Broken, har vardera omkring 30 miljoner streams på Spotify, och I am Falling Out Of Love ligger kring 20 miljoner. Detta trots att han inte synts i de vanliga stora ”artistfönstren” i Sverige.
– Jag är inte en profil på det sättet, utan har varit trogen mig själv, vad jag vill och vad jag inte vill göra. Jag vill bara göra bra musik och beröra folk. Att synas och bli känd är inget jag direkt strävar efter. Musiken får helt enkelt ta mig dit den tar mig.