Viken start! Äntligen är höstens viktigaste tv-underhållning igång, och jag måste säga: Det nya konceptet som sjösattes i fjol är just Så Mycket Bättre! Det blir en annan energi när artisterna får kortare vistelser på Gotland, inte behöver göra sex olika tolkningar, och dessutom ändras gruppdynamiken när folk kommer och går.

Som vanligt bjöds vi en småputtrig start på Grå Gåsen dit artisterna anlände på olika sätt. Silvana Imam och Benjamin Ingrosso flög ihop (och han pratade antagligen hål i huvudet på henne), men allt vi kunde tänka på efter det klippet var Wahlgren-ättlingens vader. Damn, boy!

Lisa Nilsson, Markus Krunegård och Ana Diaz åkte en folktom Gotlandsfärja, satt på däck och vuxenpratade. Lisa känns väldigt chill denna säsong, och jag älskade när hon bryskt rattade en grön folkabuss längs de gotländska vägarna med artister i baksätet och him…hönsen runt hörnet.
Samtidigt på gården fick Silvana och Benji en chock när de inför en årtbakande Plura insåg att Ana Diaz fyllde 43 år. Den chocken delade jag med! Jag hade lätt gissat på att den rosahåriga sångerskan var 24-27 nåt om jag bara sett en bild på henne. Gener to die for.

Nåja, snart var alla samlade och Tommy Körberg hade omgående åsikter om sovarrangemangen då han tydligen måste sova i extrem tystnad. Så han placerades i ett gårdshus med höns utanför. Logiskt.

Sen var det lunchdags och Tommy meddelade att han skulle göra Stad i ljus. Ja, inte den alltså, utan Krunegårds hit. Alla nickade glatt med och konstaterade att säsongen var igång på riktigt.
Jag har förresten en oplockad (grå) gås med Benjamins Kaj Kindwall-presentation. När gjordes den? 2018? Inte ett knyst om vilka HITS han haft efter Mellovinsten, utan bara ”efter vinsten i Melodifestivalen väntar världen…” Det kändes konstigt att inte trycka på de monumentala framgångarna han haft med utsålda turnéer, två Rockbjörnar och hits som All Night Long; Costa Rica och I´ll Be Fine Somehow. Nåväl, han berättade i alla fall att han bestämt sig för att göra musik på svenska. Detta för att han inspirerats av Ted Gärdestad, Orup och…ta-ta-ta: Lisa Nilsson! Himlen runt hörnet-sångerskan blev generad och överraskad av kärleksförklaringen, och tack och lov, fick gåshud av Ingrossos poppiga tolkning. Snyggt!
Därefter gjorde Plura nån gammal Tommy Körberg-låt, och så var lunchen över.

Fördrinken skötte Silvana, och framstod som en väldigt sympatisk och inkluderande brud, med hjärtat på rätt ställe. Hon berättade om sitt ursprung, syrianskt och litauiskt, och hälsade välkommen i Ugglas gamla bar med meze och mojito. Benjamin tog snabbt över showen och berättade om Lisas ”Bragipedia”-sida där både det ena och det andra framkom. Här nånstans kände jag att några av de andra artisterna tänkte ”Är det inte dags för barnet att hoppa i säng snart?”. Men Benji bromsade sig och snart stod Silvana i ladan med egen dj och en dansade Smiley-figur.

Och efter hennes röjiga Krunegård-tolkning blev det väldigt fint. Silvana berättade att hon fångat sin stora kärlek efter lite Södermalms-stalkande och att de nu är ihop. Då dök just flickvännen Beatrice Eli upp på bildskärmarna och pratade om kärleken till Silvana och låten Imam skrivit till henne, Sett henne. En fin överraskning för den annars rätt så privata Silvana, och en viktig stund för alla HBTQ:s ute i landet när paret berättade om sin relation på bästa sändningstid.
”Det är mitt hjärta liksom”, sa Silvana och ingen kunde ta miste på hur kär hon är i sin Bea.
Var detta stunden då brudarna axlade Eva & Efva-manteln som ”Flatparet nummer ett” i Sverige?

Markus Krunegård relaterade till just Sett henne och bjöd oss på en luftigt gitarrskön tolkning. Snyggt.

Precis när man som tittare konstaterade att Ana Diaz varit tyst hela programmet så gjorde hon själv detsamma, och berättade att hon skulle tolka Eldkvarns Vår Lilla Stad (där Roxette flimrade förbi som kioskstatister i den gamla musikvideon). Innan Diaz gick upp på scenen berättade Pluras brorsa Carla lite mer om Eldvarn och att bröderna har en änglasyster efter att hon dött i en bilolycka. Fint.
Diaz gjorde en helt okej dansant version med klistrig visselslinga innan hon fick ÄNNU mer fokus.

För vi gavs rejält med tid för sista numret, 100 med Lisa Nilsson. Ana Diaz är verkligen en ny bekantskap för mig, och med stor säkerhet, väldigt många andra SMB-tittare. Och detta väckte intresset rejält. Vilken fantastisk låt hon skrivit efter separationen med sitt ex! Jag tror att många framför tv-skärmarna blev rejält berörda och Spotify-fysökningarna på ”anadias” eller ”anna diaz” eller ”ana diaz” (rätt) slog garanterat i höjden i kväll. Men hur mycket ni än föll för Nilssons otroligt mäktiga version, så hoppas jag att ni lyssnar på Diaz original. För den är helt, helt magisk.

Ja, detta var en start som lovar gott, och med är ett härligt gäng artister. Plura försvann lite i detta program, men han har hela säsongen på sig att kliva fram. Det blir också intressant vad som händer när Benjamin lämnar. Energin i den killen går inte av för hackor, och hans spontana, genuina och lite barnsliga intresse för de andra kändes väldigt viktigt för att detta program inte skulle bli för ”vuxet”. Dessutom, han kommer att få hyfsade hits om han fortsätter att köra på så här: Med refränger, sväng och extra allt i sina nummer.
Ska vi slå VAD? (fniss).

Här är kvällens betyg:

Tommy Körberg ”Stad i ljus” (Markus Krunegård)
QX QX
Bra mycket bättre än jag trott det skulle bli och helt klart ett kul val rent titelmässigt. Klart godkänd start för Anthem-sångaren.

Benjamin Ingrosso ”Ett långsamt farväl” (Lisa Nilsson)
QX QX QX
Benjamin tar Lisas sorgliga anthem och ger den egen text till gospelgullig Danny Saucedo-pop. Här har vi nån som tänkt till och gått in 110 procent som att det vore ett treminuters Mellonummer där rösterna SKA in: Handklapps-brejk! Köröverraskning! Höjning! Varje gång jag ser dig-instick!
A for Effort.

Plura ”Ingen tar min Maria från mig (Somebodys Taken Maria Away)” (Tom & Mick/Tommy Körberg)
Godkänt, vissligt och trallvänligt.

Markus Krunegård ”Sett henne” (Silvana Imam)
QX QX QX
Krunis-poppig refräng som sätter sig efter en lyssning. Kul att Silvanas Beatrice-hyllning fick ett nytt liv i Norrköping-sonens strupe.

Silvana Imam ”Du stör dig hårt på mig” (Markus Krunegård)
QX QX
Tungt och egensinnigt, det ger jag henne. Men hur mycket är det egentligen kvar av originalet?

Ana Diaz ”Vår lilla stad”  (Eldkvarn/Plura)
QX QX
Slickt dansbeat i samma stil som Titiyos Petter-tolkning Soptippsvärld i fjol. Tyvärr lyfter den aldrig, även om uptempospåret uppskattas.

Lisa Nilsson ”100” (Ana Diaz)
QX QX QX QX
Wow, vilken gråtfest det blev när La Nilsson tar vackra och personliga 100 och gör den till sin egen. Jag gjorde precis som Benjamin och” tappade det helt”. Jag älskar Lisas version där varje ord träffar som en pil i hjärtat på alla som lämnat en lång relation eller stuckit hål på/blivit fråntagen en välplanerad livsdröm. Veckans hit, och en blivande SMB-klassiker. Och Lisas vemodiga klang i rösten är ljuvlig i den här låten. En liten, liten invändning mot att Lisas version är lite filmiskt ”stråktung” medan Anas originalversion är lite modernare och renare. Än en gång: Ni MÅSTE kolla in den.