Igår meddelade regeringen att publiktaket på till exempel fotbollsmatcher och kulturevenemang höjs från 50 till 300 personer. Ett glädjebesked för kultursektorn som kämpat för att få en chans att ta in publik.

Däremot sa statsminister Stefan Löfven att ”det är slutfestat nu” och syftade på alla de bilder och videos på fulla dansgolv som spridits den senaste tiden. Det briserade när bilder från nyöppningen av Spybar visades upp i olika medier som skräckexempel. Därför infördes nya coronaregler där offentliga danstillställningar med fler än 50 personer förbjuds.
Vilket blir ett hårt slag för många av de klubbar som nyligen valt att på liten skala öppna upp igen och försöka driva sin verksamhet under så ordnade former som möjligt.

Martin Johansson, klubbchef på Club Backdoor som öppnade upp igen för ungefär en månad sen, tycker att det är tråkigt att några få klubbars beteende ska förstöra för många andra.

Miss Inga aka Martin Johansson

– Jag tycker så klart att det är jättetråkigt att utvecklingen går bakåt. Men det var väntat. Ebba Busch festkväll och skräckbilder från Stureplan sabbade tyvärr för oss som skött oss till punkt och pricka med Corona-skola och släpper in 10 procent av vår kapacitet. Vid alla otaliga inspektioner av polis och tillsynsmyndigheten har vi inte fått EN ENDASTE anmärkning. Men nu blev det en kollektiv bestraffning.

Kommer ni fortsatt ha öppet?
– Reglerna börjar gälla först nästa vecka. Och då kommer vi ha öppet för sittdans och allsång, Dragqueen of the year och annat! Ikväll har vi Da Buzz och Miss Inga på scen och imorgon blir det Halloween-dragshow med Miss Vanity och Acai Lum, stoldans och danspodier!

Gretas i Göteborg har öppet utan dans

Även klubben Gretas i Göteborg som valde att öppna i slutet av september efter att haft stängt i 7 månader drabbas. De upplever också att de nya restriktionerna är som en kollektiv bestraffning.

– Vi kommer att ha öppet som vanligt men utan dans. Det är tråkigt att det blir kollektiv bestraffning för de som sköter sig. Vi följde reglerna och fick heller inga anmärkningar. De som missköter sig borde, stänga inte alla, skriver Gretas i ett meddelande på Facebook.