Han blir därmed också regnbågshistorisk då Lars är den första öppna HBTQ-person att vara julvärd då Lotta Bromé som hade uppdraget 2003 ännu inte kommit ut offentligt. Lars är som bekant gift med sin Junior, och paret som har två söner, har blivit folkkärt genom en rad olika tv-produktioner.

Lars Lerin är den 66-årige konstnären och författaren som blivit tv-stjärna på äldre dar genom program som Vänligen Lars Lerin och Lerins lärlingar. Han har dessutom sommarpratat och nyligen synts i Alla mot alla där han tävlade med värmländska kollegan Hanna Hellquist.

Och att döma av reaktionerna på årets julvärdsval så är det inte tvekan om att SVT gjort rätt. Hyllningarna är översvallande när man tittar in på SVT:s Facebooksida. ”Helt rätt”, ”Fantastiskt val av SVT”, ”Bästa valet” och ”Finns ingen som just det här året kunde ha varit bättre” lyder några av hejaropen. Och i Aftonbladets webb-fråga om Lerin är ett bra julvärdsval har i skrivande stund 71% av drygt 32 000 svarande sagt ja.

Lars Lerin säger själv:
– Det lät så otroligt att få frågan. Det är ju faktiskt ett stort förtroende jag fått, att få vara sällskap till många som kanske känner sig ensamma den här speciella julen.
– Min uppgift är att vara sällskap åt dom som är ensamma på julen. Det finns många äldre människor, som min mamma som bor på äldreboende, och som ser på tv så fort hon är vaken. Och nu i den här coronatiden kanske ännu fler tyr sig till tv-rutan, och då kan det vara trevligt att någon sitter där, liksom som en kompis i detta nu, och säger hej.

Innan julvärdsjobbet nu väntar dyker Lars Lerin upp i rutan i ännu ett eget program, denna gång med maken Junior. Den 25 november är det premiär för Lerins sommarö där paret bjuder in vänner till sitt landställe på västkusten för målande och samtal.

Klockan 15.00 torsdagen den 24 december får vi se om Lars Lerin får ljuset att brinna i rutan.