Baksmällan efter förra programmets Hela livet var ett disco-fest låg tung över första halvan av kvällen.
Jag får en stark känsla av att flera av deltagarna kom ikapp Plura i promillehalt efter att kamerorna stängts av. Och apropå Pluris, skulle han verkligen ha klarat ett blås-test bakom ratten i turnéfolkan?
Tommy Körberg gjorde helt rätt i att vilja ta moppen istället.

Äntligen utflyktsdag sen. Tyvärr visade sig dagens utflykt innehålla grodräddade, och i snålblåst höra Lili mässa om yngel och paddor. Fattar såklart att man kanske inte är så pigg så här dagen efter, men fan bjud till lite!
Det var ena riktiga surpaddor som bildade halvmåne inför groduppvisningen.
Och apropå bjuda till: Var fanns Ana Diaz? Jag börjar tröttna lite på hennes orimliga frånvaro i programmet. Var hon för fin för yngelhåvande? Dumt, för dagens aktivitet hade ju en god tanke.

En dusch senare kom dock Benjamin ner till lunchen, fräschare än nånsin i ljus linnekostym. Han konstaterade att han redan fått familjeband till gruppen och i denna var Tommy var farfar och Plura morfar. Att Lili & Susie var farmor och mormor i hans familj ställer jag mig mer tvekis till.
Systrarna är ett och tre år äldre än hans mamma Pernilla
Ana Diaz tog sig sen ton efter att på ett långrandigt sätt klargjort att låten hon skulle göra handlade om att födas och dö. Det skulle serveras Krunestruts i form av Askan är den bästa jordenMona Sahlin dök upp i rutan och visade sitt intatuerade Krunegård-citat på axeln: ”mänsklig värme, snälla kom närmre”.
Tolkningen? Lika anonym som Ana i programmet.

Eldkvarns uppbrott var härnäst på agendan, och Pluras brorsa uttryckte önskan om att fira jubileum nästa år men ”Sur-Plur” skadade på huvudet och uttryckte hat mot avskedsturnéer. Och från det försökte Lili & Susie dra ur honom nästa låt, hans egen, vars titel satt löjligt långt inne. Och, om ni tyckte detta var plågsamt att se, så blev det än värre när systrarna skulle få igång de församlade i en ”röjig” live-version av Lili & Susie. Min kärleksfärg till dem var just då svart. Varför? VARFÖR?

Efter att live-chocken lagt sig kom nästa slag: Benjamin checkade ut! Han tackade för sig genom att tolka Tommy Körbergs Mello-vinnare Judy min vän. Det var fint att se Tommy uttrycka en genuin förtjusning i Benjamins talang, och sällskap. Förväntningarna var på topp när han nu skulle ta ett dubbel farväl, av exet Linnea, och Grå Gåsen-gånget.
Men trots att jag ville älska detta så blev det en liten besvikelse. Men mer om det i betygssektionen.
Benjamin checkade ut med flaggan i topp, och i sann Benji-anda frågade han ändå om ”gänget” stavades med G.
Neg, det jör det inte.

Klipp till pensionärshemsbesöket där en rivig tant höll i taktpinnen på ett makalöst sätt. Avhyvlingen gänget fick över en ton på villovägar var underbar! Och än en gång var Ana inte med.
Men alltså, vad ÄR detta?
Var är bjussigheten?
Från och med nu blir hon Ana DIVAz i min bok.

Newkid rattade in på gården i en vit bil och nu kanske det lossnar för Divaz, då de känner varann sedan tidigare.
Han verkar i alla fall gullig, och intog Pluras finska fest med stor entusiasm. Fasiken vad det brassades på med Ålandsbåts-Sips, finsk vodka och en manskör som sjöng den finska nationalhymnen!  Hade man båtat över dem bara för detta? Eller finns det en finsk kör på Gotland? TV4 går verkligen all in.

Newkid visade sig ha koll på alla utom Lili & Susie, vilket lämnades därhän på ett sorgligt sätt. Krunis, som verkligen var i gasen efter den finska uppvärmingen, plockade som tröst fram den spanska hatten (som visade sig vara Susies), och hamnade i lite kurr med producenten om hattens vara eller icke vara innan han tog sig an Okey Okey. Hittills har ju Markus gjort rätt rimliga tolkningar så jag var hoppfull när en av systrarnas bästa låtar skulle tolkas. Efter 30 sekunder ville jag slita av mig öronen.

Efter en konstig diskussion huruvida gänget åt björn eller inte, steg Newkid upp på scenen med Ana Diaz Starkare. Hon är verkligen asvass på texter och det blev tydligt när Newkid intog scenen med en fin SMB-debut som främst imponerade på Tommy som tydligen trott att han skulle bli rappad för.

Det hanns inte med några stora karriärberättelser eller personporträtt i detta program, för redan var vi framme vid kvällen sista tolkning, och Silvanas svanesång: Stad i ljus. Det var ju jäkligt kul att Silvana gav sig i kast med klassikern som just Körberg trott att hon aldrig skulle göra. Med en polsk operadiva vid sin sida vann Immaculate Imam tillbaka all min respekt för de två senaste veckornas axelryckningar.
Så här ska en slipsten dras! Snyggt!
Det blev ett fint avslut för Silvana och kul att höra Tommys kärlek för sin nyvunna vän.

Nästa vecka kommer QX covergirl för november, Tove Styrke in och ÄNTLIGEN verkar vi få en rimlig Lili & Susie-tolkning då hon gör Bara du och jag. Jakob Hellmans närvaro är jag mindre exalterad över, men den känns i alla fall frisk med nytt blod, då jag är mer än lovligt trött på årets fasta gäng: Krunegård, Diaz och Plura.
Helen och Loreen kan inte komma nog snart.

QX QX
Ana Diaz ”Askan är den bästa jorden” (Markus Krunegård)

Nej, detta grep inte alls tag. Ana sjunger fint i ett stråkstarkt arrangemang, men melodimässigt är det väldigt mjäkigt. Anas mjuka röst hade dessutom varit finare i ett mer avskalat arr.

QX 
Lili & Susie ”En liten kyss av dig” (Eldkvarn)
Vänta nu här? L&S får i uppdrag att tolka två låtar i Så Mycket Bättre och de väljer att göra en av dessa som röjig live-version av en jävla Eldkvarn-låt? Puh-leeze. Fattar ni inte alls er publik? Älskade Päivärintas, jag älskar er och jublade över er medverkan i programmet, men här känner jag att ni inte fattar era fans. Vilken genre har ni blivit populära med? Vilka hits spelar ni ute? Vilken publik håller fortfarande kvar kärleken till er? Detta var en lavett i ansiktet på oss som sett er som årets stora wow i programmet. För vem är detta för? INGEN vill höra en rockig wailsoppa av den här skitlåten. INGEN. Ett QX blir det, för att jag gillar er. Men detta låtsvek: Lika oförlåtligt som att inte släppa Sending Out a Message på singel.

QX QX QX
Benjamin Ingrosso ”Judy min vän” (Tommy Körberg)
Benji tolkar sin Mellovinnarkollega på ett lite FÖR finstämt sätt. Versen är betydligt vassare än refrängen och den Disney-ljuva stråk/trumpetversionen griper aldrig tag som man hoppats. Jag älskar dock sekvensen där Benjis röst spricker. DÄR håvar han in det sista QX:et på ett fint sätt.  Men i övrigt, Benjamins blekaste stund.


Markus Krunegård ”Okey Okey” (Lili & Susie)
Först tramsades Oh Mama till av Plura, sen gjorde Benji en okänd (Pernilla-)låt, och ikväll avrättades Mellofemman från 1989 av Krunegård. Man vill bara gråta. Årets program är en enorm besvikelse för oss som gillar syrrornas härliga låtkatalog. Och detta var den absolut värsta styggelse till låt jag kan tänka mig, och den sämsta tolkningen som gjorts i programmet historia. HUR FAN KAN KARLN? En vedervärdigt gapig psykedelisk version som aldrig lyfte, och som kändes som ett rejält hafsverk. Som en sjuåring som freestylat fram nåt på förmiddagen så att han skulle ha en låt klar till middagen.  Skulle inte Krunegård ha uttryckt beundran för systrarna tidigare skulle jag tro att tolkningen var ett direkt hån. Direkt uselt och inte ens värt ett betyg.

QX QX QX 
Newkid ”Starkare”
Otroligt fin debut. Visst, jag är inte riktigt vän med refrängen som liksom inte matchas av den urfina versen. Men Newkid gör en väldigt röststark och fin tolkning av Anas låt. Och textraden ”Men när ni kollar på Friends är det tyst där du brukar skratta” kändes i magen.

QX QX QX QX
Silvana feat Marzena ”Stad i ljus”
Äntligen! Här visar Silvana varför hon är stor. En smart och viktig rap med ett flöde som funkar urfint till den operavackra refrängen, och Marzenas mjuka toner smeker Silvanas hårda ord . Visst, av originalet av Mellovinnaren var bara refrängen kvar, men i verserna berättade Silvana med all tydlighet vem hon är och vad hon står för. Detta är way up there med hennes bästa låt För evigt.