BBC skrev på sin Twitter igår att Radio 1 inte kommer spela låten ”Fairytale of New York”, då texten ”kan vara kränkande för den använder nedsättande termer om identitet och sexualitet”. Det är orden ”faggot” och ”slut” som gjort att BBC fattat beslutet. ”Faggot” är ett nedsättande ord för homosexuell man och ”slut” betyder slampa.

”Vi vet att detta är en klassisk jullåt och vi kommer fortsätta spela den det här året, men radiostationer kommer själva välja vilken version som passar deras publik bäst”, säger BBC.
Originallåten tas bort från Radio 1 som riktar sig till yngre publik mellan 15-29 år, men man kommer fortsatt spela originalversionen på Radio 2, skriver The Guardian.
Radio 1 kommer istället spela en version där orden är utbytta.

The Pogues ”Fairytale of New York” är onekligen en julklassiker och seglar alltid upp på topplistorna i samband med julens återkomst. Låten släpptes 1987, är skriven som en duett och handlar om ett gräl mellan två personer. Därav den hårda tonen i texten.
Låten har tidigare fått kritik för sin text. Shane MacGowan, låtskrivare och sångare i The Pogues, uttalade sig om texten 2018 och menade att det är två roller som spelas och texten passar deras karaktärer.

– De här orden användes av karaktärerna för att det passar hur de rollfigurerna skulle prata med varandra. Det är inte meningen att hon ska vara en snäll person, eller ens frisk. Hon kommer från en viss generation vid en viss tid i historien och lever på sin tur och desperation. Hennes dialog är så exakt som jag kunde göra den, men karaktären är inte ute efter att kränka någon.