I kväll bildar Anton Hysén och Sigrid Bernson danspar när Let’s Dance har säsongspremiär i TV4. Hysén är den som besökarna på qx.se helst vill följa, men majoriteten hade velat se honom med en manlig danspartner.

Det finns ett enkelt svar på varför det inte blir så:

– Anton har inte bett om en manlig danspartner, säger huvuddomare Tony Irving.

Hade Anton Hysén sagt att han vill dansa med en man hade produktionen kommit på ett sätt att lösa det, menar Tony Irving.

– Men det hade blivit svårare att bedöma honom. Problemet är att pardansens regler är väldigt heteronormativa: män tävlar mot män, kvinnor mot kvinnor och blandkönade par mot varandra, säger Tony Irving.

Tävlingar för samkönade par finns, där Sverige bland annat representeras av Jazz Munteanu och Karin Stjärnefyr. Dansarna byter då roller halvvägs – förare blir följare och vice versa.

– Anton hade då behövt lära sig både att föra och följa, och då hade vi inte kunnat bedöma honom efter samma regelverk som de andra deltagarna. De kriterier vi nu går efter är mycket tydliga: hur utvecklas den kända personen i sin roll som förare eller följare, säger Tony Irving.

Alternativet hade varit att Anton Hysén hade valt att antingen bara bli förd, eller bara föra. Samkönade par har gjort så vid internationella tävlingar.

– Men då hade Anton och hans partner fått låsa sig till traditionella könsroller, där en bara dansar som ”tjej” och en som ”kille”, säger Tony Irving.

– Personligen skulle jag gärna se ett samkönat par i Let’s Dance. Men de ska kunna dansa på sina egna villkor och få respekt för det, inte bli en del av en komedishow, säger Tony Irving.

Let’s dance sänds 20.00 i TV4