Den som söker efter Craig Hill på youtube hittar en djupt religiös man som tror att Gud har valt en kvinna åt varje man, att träffa, gifta sig med och beskydda.

Den Craig Hill som 4-5 maj står på Hiltons scen är precis tvärt om: en käck homosexuell komiker i läderkilt.

– Jag tror att pojkar är som flickor – we just wanna have fun. Jag köper Cyndi Laupers religion rakt av. Jag är inte alls som den där andra Craig Hill, säger Craig Hill, 43.

Hans vänner bokade hans första gig i hemlighet, och Craig hade inget annat val än att ställa upp. I hemlandet Skottland har Craig Hill 14 år senare blivit en av veteranerna inom stand-up komik.

Han backar inte för att dra med publiken i sina skämt, och en recensent menar komiken är beroende av att publiken är på samma bubblande humör som Hill själv.

Hur ska en svensk publik förbereda sig på dig?
– Bara spänna fast sig och förbereda sig på en berg och dalbana av energi. Allt är väldigt glimten-i-ögat så ta med din fåniga sida och en nypa salt, säger Craig Hill.

Hur tacklar du en publik som inte har engelska som modersmål?
– Hmm… jag får helt enkelt låta publiken lära mig svenska, och improvisera runt det så att vi garanterat kommer att garva på min bekostnad. Och självklart gör jag research. Det enda jag känner till i nuläget är ABBA och att alla svenskar är snygga – så my, my how could i resist you?

Att han är homosexuell är inget han hymlar med på scen.

– Jag blir inte plump, eller gör folk illa till mods, men när jag dansar in till Madonna i en rosa kilt blir det rätt uppenbart. Vi kan säga att jag får det att se roligt ut att vara homosexuell.

Alla ser inte kopplingen. I Malaysia undrade Craig om publiken skulle förstå ordet ”poof” om han använde det på scen för att förklara att han är homosexuell. Den scenansvarige såg storögt på honom och undrade om han verkligen tänkte berätta att han var bög. Men publiken skrattade och Craig Hill har uppträtt i flera liknande situationer sedan dess utan en skråma.

– Folk är där för att skratta, inte slåss, och när jag presenterar det på ett så positivt sätt så ser folk verkligen personligheten i första rummet – inte sexualiteten – och det är precis så det ska vara.

Om du inte vore komiker, vad vore du då?
– Troligtvis frisör. Det är jag utbildad till och jag älskar att få folk att känna sig bekväma i sig själva.

Namn: Craig Hill
Ålder: 43
Bor: Edinburgh, Skottland
Partner: Ja, och han är underbar!
När jag inte jobbar så…: pratar jag otroligt mycket och skrattar med vänner
Artist på repeat: Madonna… of course!
Bok jag rekommenderar: ‘The Conquest Of Happiness’ av Bertrand Russell
Film jag ser om: ‘What’s Up Doc?’ Barbra Streisand när hon är som roligast!
Food jag gärna svullar: Vad som helst med ägg! Stekta, pocherade, rörda och in paj – I am the egg man coo coo ca choo!
Min hemliga skam: Jag sitter uppe på natten och kollar popvideos och skräpiga intervjuer – jag älskar det!
Den personen är bara för awesome: Joanna Lumley (Patsy i Ab Fab). Hon är inte alls som den karaktären på riktigt och det är något med hennes sätt och tonfall som gör att jag litar på henne fullt ut. Hon är en fantastisk vän.