Tjugotreårige Björn Mosten gör succé i tv-debuten som Max i Netflix Kärlek & Anarki, skapad av regissören och manusförfattaren Lisa Langseth. QX ville såklart veta mer om killen som visar allt, både känslomässigt och fysiskt, i tv-serien som i november var den mest sedda på streamingtjänsten i Sverige.

Hur fick du rollen?
– Tidigare provfilmningar gjorde att jag blev tillfrågad ifall jag ville prova för den här rollen. Efter ett antal provfilmningar så blev den min vilket kändes svindlande, men fantastiskt.

Vad tilltalade dig i projektet?
– Lisa Langseth och ett manus fyllt av intressanta karaktärer. Det kändes roligt att jobba med Lisa på grund av det hon regisserat tidigare och hon verkade helt enkelt vara en trevlig person att arbeta tillsammans med.

Vad var den största utmaningen under inspelningarna för dig som tv-debutant?
– Att visa känslor som man sällan uttrycker, eller som kommer i många olika former. Som att visa tacksamhet med bara en blick tyckte jag var svårt till en början.

I serien utmanar Sofie och Max varandra i olika sociala experiment, vilken ”utmaning” hade du personligen tyckt varit tuffast att göra?
– Att droga sina kollegor hade nog känts rätt så jobbigt. Det är lite över gränsen.

Har du fått mycket reaktioner på din roll?
– Ja, och hittills enbart positiva.

Oftast får jag höra komplimanger om seriens mest känslosamma scener vilket är kul då jag faktiskt själv är nöjd med hur de blev.

Har du några likheter med Max?
– Vi är båda rätt duktiga på att agera utan att tänka. Sedan har vi rätt matchande kroppsspråk också där Max kanske bara är en smula mer överdriven.

”Jag antar att jag inte tycker det är särskilt intressant med nakna människor på TV”

Du och Ida har en rad intima scener ihop, hur gör man för att hitta tryggheten i att känna sig trygg att exponera sig, både fysiskt och psykiskt? Pratade ni mycket innan?
– Precis; det blev många samtal med Lisa och mycket planering om exakt hur scenen skulle utspelas. Det faktum att allt var förbestämt ledde till att allting kändes väldigt tryggt.

Du har en scen som är väldigt avklädd, hade du några reservationer för att göra en sån scen i en tid av skärmdumpande och spridning i sociala medier?
– Nej, jag kände mig inte särskilt orolig kring det. Jag antar att jag inte tycker det är särskilt intressant med nakna människor på TV.

En gaysajt beskriver just den scenen i en hyllning till dig och serien: ”Björn Mosten is the hung sacrificial lamb. We’ll leave you watch the show, but if we saw Mosten standing on the side of the road like that, we’d have to pull over”. Kommentar?
– Haha! Varför är jag ett ”sacrificial lamb”?

Många unga vill inte definiera sig själva, tror du att Max är 100 procent straight?
– Bra fråga, jag vet faktiskt inte. Oavsett vad så har han nog åtminstone testat det mesta.

Var ser vi dig i härnäst?
– Just nu fokuserar jag på att ta igen det jag missat i skolan det här året. Jag har inte sett någon möjlighet som fått mig att vilja bryta den planen, inte än i alla fall, så jag vet inte!