I februari börjar Roger Wilson sin nya tjänst som korrespondent i New York. Han är för många en välkänd röst i etern, då han för närvarande är programledare i P1 Kultur. I somras var han kultur- och sommarkorrespondent i London, men nu bär det av till staden som aldrig sover.

– Det känns förstås extremt kul, men också väldigt märkligt. Precis som på många andra ställen i världen gör ju covid-pandemin att ingenting är som det brukade vara. Samtidigt kommer det förhoppningsvis att bli en intressant tid att följa staden under, när den reser sig igen efter pandemin. För det tror jag att den kommer att göra. Som så många gånger förut.

Vad ska bli roligast att bevaka?
– Jag hoppas kunna använda mina kulturkunskaper, och skildra den amerikanska nöjes- och kulturvärlden. Väldigt mycket har handlat om Trump de senaste åren, men i och med pandemin håller hela medie- och kulturvärlden på att gå igenom extremt stora förändringar. Det handlar om allt från nedstängningen av Broadway till hur streamingtjänsterna börjar ta över allt mer av biografernas gamla roll, även när det gäller storfilmer.

Tidigare har Roger programlett Teaterprogrammet, Wilsons vecka och Kino i P1. Dessutom har han varit producent för P3 Kultur och Flipper, varit reporter på SVT:s Mediemagasinet och Filmredaktör på Nöjesguiden. Vissa av er känner kanske också igenom honom som tidigare kulturskribent för QX magasin.

–Första gången jag var i New York var faktiskt med QX chefredaktör Anders Öhrman. Även om jag inte varit där lika många gånger som Anders, har det varit ett återkommande resmål. New York är ju en fantastisk kulturstad med ett enormt utbud. Vi får se hur det blir med det i framtiden. Jag jobbade i London i somras, och det var lite sorgligt att se hur mycket av det som jag gillade med staden som var tillbommat och stängt på grund av pandemin.

 Det är en bra gayscen där, kommer du besöka den något?
– Jag ser just gayscenen som ett område att bevaka. Vad händer med klubbar och ställen när de försöker klara sig igenom en sådan här kris. Och kommer det allvarliga läget i staden att snabba på eller sakta ner den extrema gentrifiering som finns i staden, vilket också påverkat hbtq-ställena.   

Kommer du flytta dit nu? Vad kommer du sakna?
– Håller på att planera flytten för fullt just nu. Jag kommer mest att sakna vänner, familj, och alla fantastiska kollegor på jobbet som jag har just nu, som programledare för P1 Kultur. Och så kommer det vara lite trist att skiljas från min skoter.   

Vem ska nu vara vår gay icon på Sveriges Radio?
– (skrattar)Det finns gott om aspiranter. Det är bara att börja lyssna på Sverigesradio Play och upptäcka dem alla!