I samband med kampanjen för att stoppa reggae- och dancehall-artisten Sizzlas konsert i Stockholm startades Facebook-gruppen Rainbow Riots där en intensiv debatt om hur homokampen skall bli mer aktiv nu förs.
I gruppen uppmärksammas att konsertarrangörerna Maestro och Kulturbolagets Stockholmskontor arrangerar en konsert på Göta Källare med reggae- och dancehall-artisten Mavado. Han har skrivit tre låtar med texter som kan tolkas ha ett anti-homobudskap: I låten Batty Bwoy Termination från 2007 lyder en av textraderna enligt firedoglake.com: “Battyboy Must Die, yeahyeahyeah, Lesbian Must Die, yeahyeahyeah, Sodomite Mus Die, yeahyeahyeah…”. I ”Dem A Fag” från 2008 gör han våldsamma utfall och lånar det amerikanska nedsättande ordet Fag, ungefär bögjävel. 2008 kom även låten ”Battyman”, ett jamaicanskt slangord för bög.
”Nu måste vi säga ifrån! VI HAR FÅTT NOG!”, skriver Alexander Bard i diskussionen om Mavado-spelningen och kommenterar det han kallar ”den svenska småborgerlighetens” reaktion på Sizzla-stormen som som ”att vi bögar ska tåla lite debatt”, och kallar detta för den nya homofobin.
Klubbarrangören och aktivisten Petter Wallenberg säger till QX att Mavado-konserten inte är självklar att protestera mot spom Sizzlas.
– Vi som protesterade mot Sizzla har inte gjort någon officiell protest av detta, säger han.
Varför inte mot Mavado?
– Därför att det inte är ett solklart fall från vårt håll, svarar Wallenberg. Vi vill hellre ta reda på alla fakta. Vi kommer inte ta ställning bara för att de är homofoba, utan när någon gått över en tydlig gräns och uppmanar till mord. Men om bokare och arrangörer känner att det är obekvämt så får de själva ta beslutet. Vi är dock glada över att det kommit igång en diskussion. Vi litar på att det bland reggae- och dancehall-fans finns superstarka krafter som verkar för förståelse och dialog.
Även Göta Källare är inne på linjen att ”först ta reda på fakta”, som lokalägaren Jonas Lange uttrycker det för QX.
– Man skall inte vara så jäkla militant innan man har alla fakta, säger han till QX och berättar att de nu är flera personer som tar reda vad Mavado skrivit och gjort. Lange säger även att Movada-texter som kan tolkas som homohatande troligen är riktade mot artistkollegor i ett ”battlande”.
– Har han battlat med någon och de tjafsar, säger han och frågar:
– Är det då så jäkla allvarligt? Det gör varenda HipHopare om allt och med olika slang.
Var går då gränsen för er för att ni skall stoppa en artist?
– Jag kommer aldrig acceptera att någon sjunger att man skall döda någon för att den är homosexuell eller muslim eller vad det är, det är olagligt och jag tycker inte om det heller, svarar Lange.

Battla = musikalisk duell mellan artister som ofta innehåller hån och nedsättande kommentarer.