RuPaul har under sin karriär kritiserats för att skämta om könstillhörighet, identitet och transcommunityt. I de tidigare säsongerna av RuPauls Drag Race, användes ordet ”She-mail” för att uppmärksamma att deltagarna fått ett meddelande, något som senare ändrades. Tidigare deltagare har riktat kritik mot att flera inslag och deltävlingar i programmet är transfobiska.

RuPaul har tidigare sagt att transkvinnor som påbörjat sina könsbekräftande operationer inte kommer tillåtas tävla i RPDR. Men efter massiv kritik tog han tillbaka uttalandet och sa att det enda kriteriet är ”charisma, uniqueness, nerve, and talent”.

Och nu har RuPaul tagit ytterligare ett steg för att öppna upp för mer inkludering i programmet.

I tisdags medverkade RuPaul i The Late Show with Stephen Colbert. Där öppnade han upp om valet att för första gången ha med en transman i casten för RuPauls Drag Race.

– Min största lärdom är att ha ett öppet sinne, jag gick in i detta med min idé om vad drag är, men kidsen idag har andra uppfattningar. Den här säsongen har vi med en transman som tävlar tillsammans med de andra queensen, så jag försöker röra mig i samma riktning som dagens unga gör.

Tittarsiffrorna för premiären av RPDR säsong 13 var de högsta i seriens historia.