Tilda Swinton, känd från bland annat Narnia, pratar om sin syn på begreppet queer i en ny intervju med Vogue. I intervjun berättar Swinton om när hon studerade på Cambridge och hur det kom sig att hon började med skådespeleri.

Bland annat nämner hon den bortgångne designern Karl Lagerfeld. Hon berättar att de hade en väldigt nära relation. Något som för henne var konstigt eftersom Karl Lagerfeld redan då var en etablerad designer, men hon var ny i branschen.

Hon fortsätter berätta om samarbetet och vänskapen med filmregissören Derek Jarman. Swinton var med i filmer som Caravaggio (1986), The Last of England (1988), War Requiem (1989) och The Garden (1990). Filmer som många menar har varit startskottet för queer-filmens framfart. Där berättar också Swinton om sin syn på ”queer”.

– Jag har alltid varit väldigt tydlig med att för mig handlar queer om varsamhet. Jag har alltid känt mig queer – jag har alltid letat efter min queer cirkus, och nu har jag hittat den. Och nu när jag har hittat den, är den min värld.