Nathaniel Hall hade en romans med en ca 10 år äldre man och de hade sex, han förlorade oskulden med mannen och två veckor efter han fyllt 17 år fick han sin hiv-diagnos.

 

– Det var som att bli påkörd av en lastbil. Vid det tillfället sa de att jag ”hade en prognos på 37 år”. Det var så svårt att höra, att det fanns ett datum, berättar han för tidningen.

Tog 14 år innan familjen fick veta

Han berättade först bara för sina närmsta vänner och de som han kände var tvungna att veta. Hans familj fick vänta 14 år.

– Jag levde med så mycket stigma, skam och självhat, under en så lång tid.

Men 2017 nådde han den punkt när han var tvungen att berätta. Efter en period av för mycket alkohol och droger såg han sig själv i spegeln och kände inte igen sig längre.

– Jag insåg att min mentala hälsa var påväg ner i botten och att jag hade två val. Antingen så låter jag det här äta upp mig eller så vänder jag på det och gör något positivt av det.

Och det gjorde han. 2018 enmanshowen ”First Time”, en humoristisk men känslig pjäs om hiv-stigma och hans egna erfarenheter. Han berättade för sina föräldrar om sin diagnos i ett brev. Han hade inte styrkan att titta dem i ögonen när han berättade. De gick på pjäsen.

– Jag tror till och med att jag såg pappa böja ner huvudet och gråta.

Idag är Nathaniel aktiv inom hiv-organisationer och jobbar hårt för att bli en aktivist inom frågan.

Stötte på mannen

Och mannen som han låg med? De stötte på varandra några år efter. Efter de hade haft sex förlorade de kontakten och mannen hade sagt till Nathaniel att han testat sig negativ för hiv innan de hade sex, men eftersom Nathaniel var oskuld var han den enda smittvägen.
När Nathaniel skulle göra ett standardbesök på en hiv-klinik stötte han på honom, och såg det som bekräftelsen på att mannen smittat honom. De fick ögonkontakt men Nathaniel fick panik.

– Jag ställde mig bakom ett hörn, andades och gav mig själv ett pep-talk. När jag sedan rundade hörnet för att möta honom hade han gått. Jag antar att gick in för att ta sina tester. Jag väntade kvar men jag såg honom aldrig sen, jag tror han gick ut ett annat håll. Jag är inte arg på honom alls, det tjänar inget till.