Petra Marklund har släppt nya singeln Rapsodier(Morgonrodnad). Den är en tolkning av transaktivisten och spoken-word poeten Yolanda Bohms dikt ”Morgonrodnad”. Petra har som kanske många vet, gjort låttolkningar tidigare, när hon var med i första säsongen av Så mycket bättre. Det var bland annat där som megahiten Mikrofonkåt, kom till.

Men då var det andra artisters låtar, den här gången är det poesi. Petra Marklund är nämligen med i SVTs program Helt Lyriskt, där kända svenska artister tolkar kända svenska poeter. Nu kan man se hennes tolkning av Yolandas dikt på SVT Play.

Kan du berätta lite om din medverkan? Var du nervös av att tolka någon annan?
– Jag var totalt onervös. Har ju blivit proffs på detta nu(skrattar). Snarare kände jag att jag kanske inte ville vara med just på grund av att jag tolkat så mycket tidigare. Men sen måste jag tillägga att jag älskar poesi och har verkligen uppskattat programmet tidigare så jag ville ge det en ärlig chans. 

Du har ju gjort det tidigare i Så mycket bättre, men jag antar att det här var annorlunda?
– Till skillnad från att göra en tolkning av en annan låt så har ju poesin ingen färdig musik. Det gör att jag får möjligheten att skapa mycket mer. Tonsätta helt enkelt! Men jag måste säga att med en fantastisk text så kommer musiken nästan av sig själv. 

Petra berättar att hon föll för dikten direkt och att hon hörde musiken samtidigt som hon läste den första gången. Hon kände igen sig i texten, men dragningskraften från texten uppstod också på grund av författaren.

– Hon är en sjukt inspirerande person. Sen bad jag om tillåtelse att leka lite med hennes text, och det fick jag. Jag tyckte att den här rösten som är Yolanda inte fått så mycket plats som den borde fått. Och det som också grep tag i mig var att jag kunde känna igen mig, trots att min och poetens bakgrunder är så olika.

När någon tolkar dina låtar, hur känns det?
– Det har känts väldigt overkligt. Surrealistiskt. Just för att jag blir påmind om att det här jobbet som jag trodde till en början aldrig skulle bli så här stort, blev en etablering bland dessa seriefigurer jag växt upp med. Det har varit häftigt att uppleva. 

Vad tar du med dig från din medverkan?
– Jag tar med mig en ny vän, Yolanda. En större medvetenhet och fördjupning i hbtqi-frågor och medkänslan som kommer med det. Jag känner mig rikare. Men även ett enormt sug efter att gå på Spoken-Word!! Den scenen är mkt närmare popscenen än vad man kan tro. 

Du ska släppa nytt till våren, finns det utrymme för fler låtar av samma genre som Rapsodier där?
– Absolut! Jag och producenten Katharina Grübmuller gör det mesta tillsammans och vi har hittat ett sound nu som känns jättespännande. Min nästa singel är precis som Rapsodier(Morgonrodnad), en skavande popkaramell. Om jag får säga det själv!

Helt Lyriskt går att se på SVT Play.