QX Mello-omslag firar i år 15 år! Sedan starten 2007 har vi lyft fram favoriter, skrällar och blivande stjärnor som ett par veckor efter tidningen kommit ut blivit hela Sveriges älsklingar. QX Melloplåtning har blivit en snackis i branschen och redan innan undertecknad spikar vilka som ska vara med i år, får vi förfrågningar från artister och skivbolag som vill vara med.
Men det handlar om fingertoppskänsla och vi vill varje år leverera ett nummer som känns spännande och plockar upp alla snackisar.
Visst, ibland floppar favoriter, och låtar och artister man inte alls trott på surfar rakt mot en vinst. Men på det stora hela har vi lyckats riktigt bra genom åren. Här är en redig tillbakablick på femton år av Melloplåtningar med mig, Ronny Larsson, som är  den drivande kraften bakom projektet! och ett stort tack till fantastiske Peter Knutson som är den som alla år utom två varit mannen bakom kameran.
Här kan ni också kolla in alla gamla nummer av QX.

År: 2007
Tema: Hade ännu inget tema-tänk så det blev bara en glad samling med artisterna.
Omslagsartister: Måns Zelmerlöw, Anna Book, Marie Lindberg, Jessica Andersson, Andreas Lundstedt, Magnus Carlsson, Nanne Grönvall och Sanna Nielsen.
Finalister av medverkande artister: 4/8.
Var vinnaren med: Nej, The Ark vann.
Plåtningsplats: Möbelbutiken The One i Frihamnen.
Fotograf: Peter Knutson
Kommentar: Första samlingen inför Melodifestivalen för QX. Magnus Carlsson var inte på plats när de andra plåtades utan var bortrest, så han fick fotas i efterhand och photoshopas in. Sanna kom mer eller mindre direkt från Thailand och var superbrun. Lärarinnan Marie Lindberg, var så tacksam och glad för att vara med på sitt första omslag bland alla stjärnor. Och visst, ett par veckor senare skrällde hon sig till final…

År: 2008
Tema: High School Clichés
Omslagsartister: Charlotte Perrelli, BWO, Brandur, Fronda, Ola Svensson, Sibel och Linda Bengtzing.
Finalister: 4/7.
Var vinnaren med: Ja, Charlotte Perrelli vann med Hero.
Plåtningsplats: Skola på Södermalm i Stockholm.
Fotograf: Jonas Husbom & Andreas Lönngren
Kommentar:
Första plåtningen med ett tema. Charlotte som ”homecoming queen” kändes klockrent eftersom hon gjorde comeback i tävlingen nio år efter segern med Tusen och en natt.

År: 2009
Tema: Ja, men bara på omslaget: James Bond.
Omslagsartister: Måns Zelmerlöw, Lili & Susie, Malena Ernman, Shirley Clamp, Marie Serneholt. Martin Rolinski (BWO), Velvet, Markoolio, Agnes & Sarah Dawn Finer.
Finalister: 4/10.
Vinnare: Ja, Malena Ernman vann med La voix.
Plåtningsplats: Fotostudio på Bondegatan.
Fotograf: Peter Knutson
Kommentar: I efterhand kan jag tycka att det är synd att vi inte körde på med ett tema inne i tidningen också. Scener från Bond-filmer hade ju varit superkul. Trots att bara fyra av alla de tio akterna på omslagen gick till final är detta nog det starkaste omslagen rent namnmässigt, bara stjärnor och namn alla känner till.

År: 2010
Tema: Skräckfilm.
Omslagsartister: Peter Jöback, Jessica Andersson, Pernilla Wahlgren, Darin och Eric Saade.
Finalister: 5/5.
Inne i tidningen: Erik Linder och Alcazar.
Vinnare:  Nej, Anna Bergendahl vann.
Plåtningsplats: Hotell Admiral på Lilla Nygatan i Gamla Stan.
Fotograf: Peter Knutson.
Kommentar: Bilden på Andras och Lina från The Shining är fortfarande en av alla tiders favoritbilder som tagits för QX. Den är också exakt det jag vill åt varje år: Att artisterna vågar bjuda på sig själv, vågar vara ”fula”, vågar leva sig in och inte visa sig som vi är vana att se dem. Jag kommer ihåg att fotograf Peter Knutson och jag tjöt av skratt när bilden togs. Omslaget är också klockrent tycker jag, med fyra stora stjärnor, och den då okände Eric Saade som snart skulle bli hela Sveriges popkalv med Manboy.

År: 2011
Tema: Tv-klassiker.
Omslagsartister: Babsan, Sara Varga, Simon Forsberg, Linda Pritchard, Danny och Eric Saade.
Finalister: 3/6
Inne i tidningen: Jenny Silver, Sara Lumholdt, Love Generation och Sebastian.
Vinnare:  Ja, Eric Saade vann med Popular.
Plåtningsplats: Fotostudio på Bondegatan.
Fotograf: Peter Knutson.
Kommentar: Det stör mig fortfarande att jag inte hade hört Jenny Silvers Something In Your Eyes när artisterna spikades. För hade jag gjort det hade hon utan tvekan varit på omslaget… Kul idé, men jag vet inte om det blev så likt förlagorna i slutändan…

År: 2012
Tema: Hela Sveriges tv-fest
Omslagsartister: Danny, Molly Sandén, Loreen, Ulrik Munther, Matte Andreasson, Andreas Lundstedt & Charlotte Perrelli.
Finalister: 5/16
Inne i tidningen: Andreas Johnson, Marie Serneholt, Afrodite, Sonja Aldén, Sean Banan, Love Generation, Mini Oh, Timoteij, och Dead By April.
Vinnare:  Ja, Loreen vann med Euphoria.
Plåtningsplats: Fotostudio vid St: Eriksplan.
Fotograf: Christian Hagward.
Kommentar: Kul idé ändå att föra samman artister i olika sammanhang som visade folk som kollade på tv. Däremot fattar jag inte hur vi hann med att ta med hela 16 akter! Sen var det kanske procentuellt den sämsta inprickningen av finalister då hela elva av alla som var med aldrig tog sig till final. Älskar dock fortfarande bilderna på Sonja och Afrodite, och Marie och Andras som schlagerföräldrar med (kompisars) barn klädda som Melloartister.

År: 2013
Tema: Swedish Schlager Mafia.
Omslagsartister: Army of Lovers, Ulrik Munther, Sean Banan, Swedish House Wives, David Lindgren, Eddie Razaz, Amanda Fondell och Anton Ewald.
Finalister: 5/13
Inne i tidningen: Robin Stjernberg, Janet Leon, Behrang Miri, Rikard Wolff, Caisa & Michael Feiner.
Vinnare:  Ja, Robin Stjernberg vann med You.
Plåtningsplats: Restaurang Patricia.
Fotograf: Peter Knutson.
Kommentar: Eftersom jag absolut ville ha med Army of Lovers och Swedish House Wives på omslagen blev det fullt snabbt och en av mina favoriter, Robin Stjernberg plockades bort därför. Dumt gjort! Men han var i alla fall med på plåtningen. Överhuvudtaget en av mina favoritteman där alla bilder blev så grymt snygga. Ett tydligt och kul tema. Dessutom togs bilden till Swedish House Wives singel-omslag under plåtningen eftersom skivbolaget tyckte brudarna blev så snygga.

År: 2014
Tema: Gayikoner.
Omslagsartister: Martin Stenmarck, Oscar Zia, Anton Ewald, Linus Svenning och Alvaro Estrella på ett, och på det andra Elisa Lindström, Linda Bengtzing, Sanna Nielsen, Helena Paparizou, Ace Wilder och Shirley Clamp.
Finalister: 6/14
Inne i tidningen: Pink Pistols, JEM och Josef Johansson
Vinnare:  Ja, Sanna Nielsen vann med Undo.
Plåtningsplats: Fotostudio på Södermannagatan.
Fotograf: Peter Knutson.
Kommentar: Ännu ett favorittema där artisterna verkligen bjöd på sig själva. Älskade att för första gången se Sanna Nielsen som popstjärna, Alvaro Estrella och Oscar Zia som Jack och Ennis från Brokeback Mountain, och Pink Pistols som ABBA är ju så kul!

År: 2015
Tema: Sport – Game of Tones.
Omslagsartister: Eric Saade, Måns Zelmerlöw, Mariette, Rickard Söderberg, Magnus Carlsson och Kristin Amparo.
Finalister: 5/8
Inne i tidningen: Molly Hammar, Elize Ryd och Jessica Andersson.
Vinnare:  Ja, Måns vann med Heroes.
Plåtningsplats: Fotostudio på Södermannagatan och boxningslokal på Kocksgatan.
Fotograf: Peter Knutson.
Kommentar: Temat känns sådär, men jag var tvungen att värka fram nåt, och det hade varit så mycket film/tv de senaste åren. Men solobilderna på alla i olika sportutrustning blev bättre än väntat. Här är nog enda året då jag känt att jag ville hoppa över gruppbilden på omslaget efter att vi tagit bilden på Måns och Eric. Den blev så jävla snygg, sexig, och det kändes så kul att de båda segertippade favoriterna ville bjuda på lite hud. Älskar!

År: 2016
Tema: Hjältar (Heroes)
Omslagsartister: Frans, Samir & Viktor, Robin Bengtsson, Krista, Linda Bengtzing, Christer Lindarw, Isa, Oscar Zia och Ace Wilder.
Finalister: 5/9.
Inne i tidningen: Boris Rene, Anna Book och David Lindgren.
Vinnare: Ja, Frans vann med If I Were Sorry.
plåtningsplats: Fotostudio på Södermannagatan.
Fotograf: Peter Knutson.
Kommentar: Klockrent att plocka upp ”Heroes”-temat ett år efter att Måns vunnit ESC åt Sverige. Alla skulle vara klädda som honom på omslaget, och det blev två omslag eftersom jag gillade så många av låtarna detta år. Kul och fina bilder, och jag är svinstolt att ha förutspått Frans seger. Han var knappast favorit att vinna när bilderna togs. Om ni tycker Samir ser uttråkad och ur ut på omslaget så kan jag bekräfta att han var det. Han ville bara därifrån efter att han och Viktor aldrig blev nöjda med bilden på dem inne i tidningen. Var den ena nöjd, så var den andra supermissnöjd. Samir hade väl dessutom en dålig dag då han till slut bestämde sig för att titta ner på bilden inne i tidningen…

År: 2017
Tema: Noir film.
Omslagsartister: Loreen, Dinanah, Ace Wilder, Wiktoria och Mariette.
Finalister: 7/12
Inne i tidningen: Bella & Filippa, The FO&O, Anton Hagman, Lisa Ajax, Alice Svensson, Benjamin Ingrosso och Krista.
Vinnare: Nej, Robin Bengtsson vann med I Can´t Go On.
Plåtningsplats: Restaurang Patricia.
Fotograf: Peter Knutson.
Kommentar: Ett år då brudarna hade superstarka låtar ville jag bara ha tjejer på omslaget, och det blev eget, snyggt och en av få gånger då QX haft ett svart/vitt omslag. Men vann en tjej? Nej, Robin Bengtsson (som jag ville ha med men var i Thailand när vi plåtade) tog hem segern.

År: 2018
Tema: TV-Gold
Omslagsartister: Jessica Andersson, Felix Sandman, Mariette, Mendez, Dotter och Liamoo.
Finalister: 5/6
Inne i tidningen: Benjamin Ingrosso, Kamferdrops, Margaret och Felicia Olsson.
Vinnare: Ja, Benjamin Ingrosso vann med Dance You Off.
Plåtningsplats: Fotostudio på Bondegatan.
Fotograf: Peter Knutson
Kommentar: En jättekul plåtning! Jag älskar bilden på Benjamin & Felix som SKAM:s Even och Isak, men trodde inte alls på Dance You Off som segrare så Benjamin hamnade utanför omslaget. I tidningen finns en bild på Margaret, Felicia Olsson och Dotter som Shailene Woodley, Reese Witherspoon och Nicole Kidman från Big Little Lies. Och de är så sjukt lika!

År: 2019
Tema: De tävlande låttitlarna som filmposters.
Omslagsartister: John Lundvik, Hanna & Liamoo, Wiktoria, Lina Hedlund, Oscar Enestad, Anna Bergendahl och Jon Henrik Fjällgren.
Finalister: 6/7.
Inne i tidningen: Arvingarna, The Lovers of Valdaro och Rebecka Karlsson.
Vinnare:  Ja, Eric Saade vann med Popular.
Plåtningsplats: Fotostudio på Bondegatan.
Fotograf: Peter Knutson.
Kommentar: En idé jag haft i flera år var den om att ta de tävlande låttitlarna och göra en påhittad filmposter av det. Tycker det blev oväntat snyggt, och vår superproffsig frilansare Christian Hagward fick till mina idéer bra efter att grymma Peter Knutson plåtat.

År: 2020
Tema: Årets Rysare
Omslagsartister: Anna Bergendahl, Mohombi, Victor Crone, Linda Bengtzing, Faith Kakembo, Felix Sandman, Hanna Ferm, Paul Rey & Nanne Grönvall.
Finalister: 6/9
Inne i tidningen:
Vinnare:  Nej, The Mamas vann med Move.
Plåtningsplats: Fotostudio på Bondegatan.
Fotograf: Peter Knutson.
Kommentar: Den lyckade idén från 2010 gjorde lite av en comeback då vi tog oss an skräcktemat. Omslagsbilden var inspirerad av Knives Out men blev mest snygg. Däremot älskar jag bilderna inne i tidningen: Linda som Anna-Belle! Faith Kakembo som Lupita Nyongo i Us! Nanne som Jamie Lee Curtis i Halloween! Och framförallt Felix Sandman som Det-clownen Pennywise. Och här vill jag hylla Evelina Lundqvist som gjort hår och smink på väldigt många QX Melloplåtninger. Fan vilken stjärna! Ett superjobb detta år!

och här hittar ni årets Mellonummer med Charlotte Perrelli, Tusse, Eric Saade, Clara Klingenström, Nathalie Brydolf, The Mamas, Dotter, Patrik Jean, Julia Alfrida och Tess Merkel!