– Vi ska inte underskatta forntidens människors fantasifullhet och behov, utan alla typer av sex har alltid förekommit, säger Jonathan Lindström till DN.

Han började jobba med boken om forntida sex redan för 25 år sedan, men gav upp efter tre dagar. Han kände att det blev för tramsigt och gubbigt. Men sedan blev han kontaktad av en förläggare och då berättade han om sin idé.

– Hon blev begeistrad. Men snabbt blev jag lika orolig som jag var då – att det bara skulle bli tramsigt, men jag måste säga att det blev ett av mina största forskningsäventyr.

Boken fick namnet ”Alla tiders sex – kärlek, våld och religion under 14 000 år”. Arbetet var en ögonöppnare för honom, mer än han trodde. I ett stycke har han tillåtit sig vara spekulativ för att komma fram till att det första samlaget i Sverige – var homosexuellt.

Är det ett nödvändigt arbetssätt för att kunna skriva en sån här bok, frågar reportern från DN.
– Jag är tydlig med hur jag kan resonera. Att det första samlaget i Sverige var mellan två män är ett exempel på det. Vi kan vara säkra på att det funnits homosexuella och bisexuella män och kvinnor i alla tider. Vi vet också att män rörde sig i mindre grupper och gav sig iväg på flera veckor långa jaktturer på tundran under forntiden. Det är ett system som fungerade i flera generationer och eftersom det bara var män på besök i Skåne under en lång tid är sannolikheten stor att det första samlaget skedde mellan två män för 14 000 år sedan, säger Jonathan Lindström.

Folk förstår inte vidden av hur jävligt kvinnor hade det

Arbete med boken och fick honom också att inse hur fruktansvärt kvinnor haft det under patriarkatet och han drar paralleller till nutida Polen bland annat.

– Alla har i ryggmärgen att kvinnor hade det jävligt förr, men jag tror inte alla förstår vidden av det.

Han berättar om hur kvinnor på 1800-talet förgiftade sig med fosfor från tändstickor för att göra abort. I många fall dog de själva också.

– När man väl sätter sig in i det blir det fullständigt obegripligt hur katolska kyrkan kan driva kampanj mot preventivmedel och abort – och hur det kan slå igenom som det gör nu i Polen.