I kväll ska Ian-Paulo Lira trumma hårdrocksbandet Lillasyster till final i Melodifestivalen. Och han gör det med en regnbågsbindel på armen.

Vi läste att det är ett band som ska bli en tatuering, berätta!
– Min största idol, Pearl Jam-sångaren Eddie Vedder har en band på samma ställe. Så när jag för över femton år sen hittade ett band med basketlaget Harlem Globetrotters började jag köra med det på armen. En dag upptäckte jag att det var regnbågsfärger på insidan så jag vände den ut och in på det, och tyckte det var coolare att köra med de Pride-liknande färgerna istället. Sedan dess har jag använt den sidan, det har blivit min grej liksom. Men bandet har blivit utnött med åren så när vi nu skulle vara med i Mello tyckte vårt management att jag borde ha en upphottad version, så designern Thomas Malmros har gjort en ny till mig dagen till ära. Den blev kanon, och en snygg  ”throw back” till vad jag brukar ha.

Vad symboliserar regnbågsflaggan för dig?
– HBTQ-kamp, och framförallt vad Pride är och betyder, stolthet att få älska den man vill. Jag supportar till hundra procent. Jag vill visa att jag stöttar HBTQ-rättigheter och att alla ska ha samma rättigheter. Det är sjukt att det inte är en självklarhet att vara sig själv.

Vad har du fått för reaktioner du fått på att du spelat med regnbågsbindel?
– Bara positiva. Vi spelar ”machomusik” för en publik som man generellt kanske inte alltid uppfattar som toleranta, så för mig är det ett statement. Jag gillar att vara lite ”punk”, att utmana, att få folk att tänka till och på nåt sätt få dem att vidga sina vyer. Dessutom får vi uppmärksamhet och jag ser det lite som att jag också vidgar genren, och når en bredare publik som inte är hittat oss tidigare.

Har folk trott att du själv vill säga nåt med bindeln, att du själv är homo?
– Det är möjligt att nån tror det, men det bekommer mig verkligen inte. Jag ser det snarare som en komplimang i så fall.

Så nu blir det alltså en tatuering av detta?
– Ja, så är tanken. Men jag har flera tatueringar ska göras. Jag, sångaren Martin och vår låtskrivare Palle ska först tatuera in en ”snake tounge” eftersom det är en del av texten vi sjunger i kväll, men sen blir det nog en regnbågstatuering. Det vore coolt.

Lillasyster för in ”riktig” rock i Mello, det var ett tag sen?
– Alla i bandet är stora fans av Mello, vi har alltid gillat konceptet och upplägget, och det har varit sångaren Martins stora dröm att vara med i festivalen sedan han var liten. Att vi fått möjlighet att bredda tävlingen känns kul, och dessutom med en låt vi verkligen gillar.