Svenska folket valde glädje under kvällens inledande deltävling av Melodifestivalen 2021.
Först det väntade: Danny Saucedo gick till final med sitt Shuregard-nummer Dandi Dansa. Från att ha gjort ett katastrof-rep efter annat fick han till slut sitt kartong-rum att se rimligt ut. Danny är en stjärna som verkligen skulle kunna showa vilken låt som helst till final. Dandi Dansa är en rätt skön låt, som visst ska vara i final. För om en artist av Dannys kaliber ställer upp så ska det går bra. Men vinner alltihopa, nej, det gör den inte. Det är ett härligt positivt inslag i finalen. Fyra?
Den andra finalisten blev schlagerexplosionen Tänker inte alls gå hem med Arvingarna. Ett härligt val av svenska folket som fångades av kvartettens positiva glädje om att inte vilja lämna festen. Senast blev det en tur till Andra Chansen för I Do innan den tog sig till finalen.
Dessutom innebär detta att finalisterna nu är de första två som sjunger på svenska som går direkt till final är de första att göra detta på fjorton år. Senast vi såg det i en deltävling var Anna Book och Tommy Nilsson (eller om man räknar in Andra Chansen, Sonja Aldén och Sanna Nielsen). Känns som en annan tid.

Den första Andra Chansen-biljetten togs av hårdrockarna i Lillasyster som tog den plats vi misstänkt var fullt möjligt. När rocken efter flera års uppehåll gjorde sitt återtåg i Mello öppnade folk alltså hjärtat. Inte mycket att säga om det egentligen, förutom att jag hoppas att Mustasch nu vecka tre inte når längre än just AC och rockarna får brottas om finalplatsen i Andra Chansen.
Andra AC-platsen gick precis som förra året till Paul Rey som vi hade gissat direkt till final. Paul gjorde en snygg insats med sin hyllning till sin dotter, som just är The Missing Piece. Tre veckors radiospelningar kommer INTE vara negativt för den låten…

Men, tio män vidare alltså…

Femma blev, till undertecknads stora sorg, Jessica Anderssons Horizon. Schlagerdrottningens åttonde låt i Melodifestivalen, skriven av bland annat Fredrik Kempe, var en jäkla pampig låt. men svenska folket var inte riktigt lika tagna som undertecknad. Men hey, Jessicas klassiker Kalla Nätter blev ju femma. Så placering schlpacering. Och en folkkär artist som Jessica Andersson tar verkligen inte ingen törn av det här. Det är ingen flopp, det är en axelryckning på schlagerhimlen. Horisonten glimrar fortfarande för Världens bästa Andersson.

Ut åkte Nathalie Brydolf och Kadiatou, precis som vi tippade. Nathalie imponerade i sin ballad, men tyvärr har vi sett det förut: Kvinna i glittrig långklänning som sjunger en smäktande ballad med stor inlevelse. Det var för förutsägbart. Kadiatou, som jag älskade i Idol och som jag längtat efter att se i Mello, var alldeles för energilös och gjorde sin danslåt med både svajig sång och döda ögon. Då spelar det ingen roll att låten i grunden är bra. Kadiatou blev sexa och Nathalie sjua.

Tv-programmet då? Jomen; Lena Philipsson och Christer Björkman skötte sig med den äran. Visst, det är en lite dyster ton i hela paketet och jag vet inte om det beror på publikens frånvaro, eller bara en allmän mitt-i-corona-feeling.
Men Lenas ton var perfekt för programmet, och hennes humor och värdskap var betydligt roligare än hennes öppnande sångnummer av ny låt. Och hennes humoristiska Dansa i Neon var klassisk Lena-krogshowscharm. Loved it.
Christer funkade också fint som lite ”straightare” bollplank till Lena. Och jag ser fram emot att se Hermans Historia nästa vecka, det verkar bli en ljuvlig följetång. ”Kayo den Första” liksom (fniss).

Och som vi siade om under gårdagen: Tittarsiffrorna.
Ett sånt här år, då folk mer eller mindre tvingats sitta inne då man inte längre kan gå ut, kommer röstningssiffrorna att öka och mycket riktigt: 2020 hade första deltävlingen 502 404 röstande personer och nu fick vi veta att det under kvällen inkom röster från 628 624 personer! Kvällens öppning kommer definitivt landa på runt….3,5 miljoner?

Nu kör vi.
MEN. Glöm nu inte kvinnorna!

Final: Arvingarna & Danny
AC: Lillasyster & Paul Rey
Femma: Jessica Andersson
Sexa: Kadiatou
Sjua: Nathalie Brydolf