Inte nog med att Melodifestivalens två öppna artister, Patrik Jean och Julia Alfrida, tävlar i samma deltävling på lördag. Dessutom har de en lesbisk låtskrivare bakom sig, QX-bekanta Mellovinnaren Melanie Wehbe. Och Melanie är inte bara en av låtskrivarna bakom The Mamas Move, hon har dessutom varit med och komponerat Lina Hedlunds Victorius, Mandas Glow, och danska ESC-låten 2019, Love is Forever.

Det blev samma deltävling Patrik Jean och Julia Alfrida…
– Ja, men det känns kul. Jag är så otroligt glad att Patrik får göra sin Mellodebut som artist nu, och han är min bästa vän som jag alltid velat dela resan med. Och på sätt och vis får jag det nu när jag ska köra bakom Julia, och på distans få ge honom stöd. Jag  älskar båda låtarna och hoppas de får en bra release i Mello.

Hur kom Tears Runs Dry och Rich till?
– När de gäller Rich var det Jimmy Jansson som skickade ett SMS om jag ville bidra efter att han och Julia hade skapat en ljudbild. Och vi fick ihop bitarna under en heldag där allt bara kom naturligt. Det blev en av mina roligaste sessions, och vi liksom ”vajbade” alla tre. Patrik hade bokat två dagar med mig och Herman (Gardarfve) i studion, och kom en morgon med ett röstmemo som han spelat in mitt i natten. Vi förstod direkt vad han var ute efter och den skrevs också snabbt. Så det var två ganska enkla processer.

Rich har i flera medier, bland annat av QX Schlagerprofiler, skrivits om som att den rör sig i Lordes Royals-land, och texten innehåller till och med just ordet Royals. Kommentar?
– Haha, jag har läst allt! Jag älskar Lorde, hon är ascool och gör bra musik. Men jag skulle nog säga att det finns andra låtar som inspirerat mer… Men visst har den samma coolhet och ”enkelhet”. Däremot passade ordet ”Royals” bara in i texten, så det är en slump och inget avsiktligt.  Låten handlar om att hitta sin rikedom i livet, att gå sin egen väg.

Både Julia och Patrik är homo, är det lättare för dig att relatera till och skriva till dem?
– Jag skulle säga ja, om låten ska handla om saker som rör det, för då man kan relatera på ett annat sätt. Sen har man ju olika historier kring resan som tagit en dit man är idag, men de det är de små likheterna vi har som kanske gör att man relaterar till varandra.

Hur känner du inför att använda pronomen i texter, nåt du undviker eller vill få in?
– Det ska komma naturligt, och jag kommer aldrig tumma på det om det passar där och då. Musik ska vara ärlig. Sen får det inte krystas in, och det är såklart upp till artisten ifråga hur de känner.

Du har en låt i den danska finalen också, Abracadabra?
– Ja, jag har åkt på två ”låtskrivarcamps” till Mallorca, 2018 kom Love is Forever till och 2019 skrevs den här låten. Jag var väldigt emotionell och skrev den till min älskade mormor.  Jag bara vräkte ut alla känslor, det kan ni höra (skrattar). Den är väldigt avskalad, och jag ser fram emot att höra den live.

Din förra ”danska” låt Love is Forever och Linas Victorius, är båda lite av regnbågsanthems…
– Jag vill ju förändra med det lilla jag kan. Om nån därute hör att de är perfekta precis som de är eller att det är okej att älska vem man vill så har jag uppnått något. Hade jag hört dem när jag var yngre hade jag mått bättre.

Och så vann du, Herman och Patrik med The Mamas och Move i fjol, hur har du känt efter det?
– I början av processen var jag så klart jätteledsen, men då fattade vi inte vad som höll på att hända i världen. I dag uppskattar man det lilla mycket mer. Och jag är tacksam att kunna släppa musik, att Patrik nu får kliva fram, och även om jag inte får åka till Danmark, så är det kul att ha en låt med där. Men varje gång jag tittar på klippet när vi vinner får jag tårar, för det är så mycket känslor kring att vi fick uppleva en Mellovinst ihop och sen se den resa vi hade framför oss bara försvinna. I min värld kommer detta alltid att vara en ”tänk om”. Det hade varit så kul att se dem tävla för Sverige. Men livet står inte och hänger på det, och jag tänker främst på The Mamas. Det var de som inte fick stå på scenen. Jag önskar dem all lycka i år, för de förtjänar framgång.

Du har en egen EP på G senare i år?
– Ja. Men min ena producent är i Danmark så det ar varit svårt att slutföra, det enda jag vet är att den ska ut i år. Den blir ett nytt kapitel, där jag visar en ny sida som artist. Det är låtar som jag behövt höra när jag var yngre, om att våga blomma, att acceptera sig själv och att hitta sin plats och äga sitt eget liv.

Vill du själv vara med i Mello som artist?
– Jag skickade in låt i år. Men när jag skickar in musik ska det vara musik som är jag, men som samtidigt passar i detta forum som är fantastisk plattform. Och låten jag skickade in kommer absolut att hamna på EP:n.

Hur mår du just nu?
– Jag mår bra, men jag tror också att pandemin rört om en del. Jag har prioriterat om, och jag ser till att omge mig med min flickvän och vara tacksam för familj och vänner. Och så har jag fått upp intresset för matlagning. När ens kreativa nerv inte fått ut så mycket musik, så har jag fått utlopp för det kreativa i matlagningen.