I morgon ställer sig Julia Alfrida på Melloscenen för att framföra Rich i Melodifestivalens andra deltävling. Efter att hon tagit sig till final i musiktävlingen P4 Nästa så handplockades Julia till Melodifestivalen för att framföra en av årets låtar. Vi har tidigare berättat om Julia som ut för två år sen och som berättat: ”Jag är säker på att jag föddes gay, 100 procent, men samhällets normer och homofobi höll mig tillbaka och jag lyssnade inte på signalerna.
Med en stor regnbågsflagga i logen och en tumme med regnbågsfärgerna för hon nu in mångfald och regnbågsattityd i Mello.

Hur kom din tävlingslåt Rich till?
Karin Gunnarsson (Melodifestivalens tävlingsproducent) satte ihop mig med låtskrivaren Jimmy Jansson, så vi sågs och bollade, byggde upp ett ljudlandskap. Sen frågade Jimmy Melanie Wehbe om hon ville vara med och jobba med texten, så hon kom in som en positiv energi-studsboll. Det blev en så bra matchning mellan personligheter och musikalitet, och det är en av de roligaste sessions jag haft. Det var som att vara på en 14-timmars kryssningsweekend.

Vad vill du säga med Rich?
– Den handlar om människovärde, hur man värdesätter sig själv, familj och vänner. Jag vill att man ska känna en optimistisk, kraftfull och inspirerande känsla. På scenen har en skärm bakom mig med olika människor, för jag vill visa mångfald.

Du har fört in regnbåge i Melodifestivalen hörde jag…?
– Haha, ja men lite så. Våra loger består av upphängda synken och jag ville få in min personlighet på den ytan. Så jag kom på att ta med min stora Pride-flagga hemifrån, så den hänger där. Sen har jag med en bild på min kusin som gick bort i somras också, så han finns med mig i det här.

Dina naglar består inte bara av en regnbågsflagga på tummen, vad har du mer?
– En massa andra symboler, jordglob, hjärta, ett R för rich, Yin & yang-symbolen, ett Venus-tecken…ja det är lite allt möjligt som har olika symboliska värden för mig.

Hur känns det inför imorgon, nervös?
– Nej, men det känns bra! Jag känner inget jobbigt allvar, utan är väldigt trygg med mitt team, SVT, och det jag ska göra…. Jag har varit involverad i allt och står för det, så jag stressar inte upp mig.

Hur viktigt är det att det går bra?
– Jag vill såklart att så många som möjligt gillar det jag gör, och då röstar dom, så det går ju hand i hand.

Vad tyckte du om förra helgens deltävling?
– Jag tror svenska folket behövde show och glädje, Arvingarna är sköna och Danny är superproffsig. Det var en bra start.

Det är ju pandemi, och SVT har upprättat tydliga regler om avstånd och säkerhet för er tävlande. Får du träffa de andra artisterna?
– Vi får ju inte umgås, så vi ses inte. Jag sprang på Dotter utanför Annexet men det var en minuts prat på avstånd och sen vidare. Vi har olika reptider, och man håller sig i sin egen bubbla liksom. Men jag har med Melanie på kör, så jag hör henne i örat hela tiden när jag förbereder mig på scenen så vi kan skoja lite och ge varandra pepp och trygghet.

Vem har gjort kläderna du har på dig?
– Maya Sundholm, en elev på Beckmans som min stylist har fått låna outfiten av.

Hade du en tydlig vision av vad du ville göra på scenen?
– Allt jag gör på scenen är min vision. Jag satt med mamma och spånade, ”vad vill jag säga när jag får chansen att visa upp mig under tre minuter?”. Så jag landade i porträtt av olika människor som visar upp en mångfald. Det är elva personer som jag har handplockat: familj, bästa vänner, gamla lärare,  personer jag har en personligt relation till. Koreografin har jag också bidragit till, genom att lära mig ASL, American Sign Language. Så jag gör rörelser till orden ”Dignity” och ”Rich” som bäddats in i koreografin.

Är din tjej med på skärmen bakom?
– Nä, hon är inte med. Hon fick inte plats, men det var inget personligt mot henne (skrattar).

Kommer du rösta på dig själv?
– Om jag kommer ihåg. Men om svenska folket tycker att det jag gör är bra så kanske inte mina fem röster är avgörande?

Du har också en uppföljarlåt på g, som ska vara ganska flatig..?
– Den är så skrikflatig som det bara går (skrattar). Jag jagar tjejer…den är om mitt intresse för tjejer och det är det enda den handlar om. Den innehåller lesbiska termer, har ett internationellt sound, och är ganska sexig. Jag längtar efter att släppa den. Jag kan tänka mig att det är en bra sommarsmash!