Men sällan har en singel ägt helgen mer. Montero… är den nionde mest Spotify-streamade låten i världen just nu, och ligger på silverplats i USA efter Justin Biebers & Daniel Cesars Peaches. Dessutom har Lil Nas X skapat rubriker då han i videon glider ner i helvetet på en strippstång och ger djävulen en lång och sexig lapdance.

Vad är detta? Så satanistiskt! Hur kan inte folk se att musikindustrin är full av demoniska och satnistiska personer? Videon är helt klart en ritual, en gay agenda & tydligt demonisk i sin estetik”, twittrar en person. Andra kommentarer ”Demoner är verkliga och de finns mitt bland oss” och ”Ondskan försöker att nå så många den kan. Satan har kort tid på sig och är därför så aggressiv med sin agenda. Folk hamnar direkt i helvetet och tycker det är coolt

Men Lil Nas X tar kritiken med ro och twittrade efter de första reaktionerna i fredags: ”Vi har en ny masskjutning vecka som vår regering inte gör något åt. Att jag glider ner på en dataanimerad strippstång är inte vad som förstör samhället”.

Men Lil Nas X nöjde sig inte med djävulsflirten i videon. Dessutom gick han ut med att han tillsammans med företaget MSCHF ska släppa en unik skokollektion med 666 ex av modifierade par av gamla Nike-skor som ska gå i svart och rött och innehålla en droppe av mänskligt blod! Varje par kostar 1018 dollar och bär inspirationen ”så han sa till dem, jag såg Satan falla likt en blixt från skyn” (från Lukas-evangeliet 10:18).

Detta fick många att gå i taket. Kristna guvernören Kristi Noem gick ut på Twitter och fördömde satanskorna med orden: ”Vi låter våra barn förstå att denna produkt inte bara är ”okej”, de är dessutom exklusiva. Men vet ni vad som är mer exklusivt?: Deras Guds-givna eviga själ”.
LIl Nas X bemötte även den kritiken med ro. Och la ut ett klipp från videon där han sjunger ”fuck it let´s ride” medan han dansar intimt med djävulen.

Men självklart hyllas Lil Nas X för att han går sin egen väg och främst för den überqueera estetiken i videon. Inte nog med att låten bär samma undertitel som den Oscars-hyllade filmen från 2017. I videon hånglar han med sig själv, bär peruker, löshår och outfits i så många färger och former att vilken RuPaul-druga som helst skulle bli avis. Han bär enbart kalsonger och höga lackstövlar när han ger djävulen en ”lap dance”.

I samband med låtsläppet publicerade Lil Nas X också ett personligt brev till sitt 14-åriga jag på Insta: ”Kära 14-årige Montero (Lil Nas X födelsenamn), jag skrev en låt med vårt namn i. Det handlar om en kille jag träffade förra sommaren.”
Han fortsätter:
Jag vet att vi lovade att aldrig komma ut offentligt, jag vet att vi lovade att vara ”den” typen av homo, jag vet att vi lovade att dö med hemligheten, men detta kommer att öppna dörrar för så många queerpersoner”.

Videon hyllas i ansedda film/tv-tidningen Variety som skriver just att videon öppnar dörrar som länge varit stängda för queera artister.