Sommarhits & sexistisk smörja

Dags för Loreens konkurrenter i Baku

I kväll är det alltså äntligen dags för den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2012. Sverige är inte med, Loreen tävlar ju på torsdag. Däremot är de ryska babuschkorna med ikväll, liksom den uniformsklädda danskan, sommarhiten från Cypern och finska Pernilla, som faktiskt sjunger på svenska.
Det finns ett par vinnarkandidater i den här startfältet (även om ingen känns i närheten lika stark som Loreen).
QX Schlagerprofiler har här sammanfattat semifinal 1.

1. Monenegro – Rambo Amadeus – EuroNeuro

Ingen av oss kan hitta någonting i det här som vi kan tycka påminner om en låt, och Malena Ernmans kommentar ”Han ser mest ut som en gubbe som luktar svett” är svår att få ur skallen, när det är ungefär det enda man tänker på när man ser Rambo. Nä, det här går fetbort för oss. Ska vi försöka oss på att säga någonting positivt så är det väl att det i alla fall sticker ut (vi tar i så jag spricker här) och att de väljer att skicka något kompromisslöst eget som är stort på hemmaplan.

2. Island – Greta Salóme & Jónsi – Never Forget
QX QX QX QX

Bra, snygg och dramatisk låt med en riktigt bra refräng. Men islänningarna har ett uselt startnummer och det är just den här typen av låt som alltid, alltid övervärderas av fansen (islänningarna har legat högt på fanomröstningar och bettinglistor sedan länge). Men nä, vi håller på att kvalitet och känsla för bra schlagerballader ger dem en femte, helt rättvis, finalplacering.

3. Grekland – Eleftheria Eleftheriou – Aphrodisiac
QX QX QX

Visst är det catchy, visst är det schlagergolvsvänligt och visst imponeras man av att det verkar finnas en aldrig sinande källa av snygga manliga dansare att paradera upp bakom valfri snygg sångerska. Och visst kommer Grekland till final i år igen och visst säkrar förmodligen ännu en plats på topp tio… Men visst går det inte att komma ifrån att det här känns väldigt gjort förut (fast bättre) och att det känns som en sådan där Melodifestivaldesignad grek-schlager som några svenskar drömt ihop på en semester till Rhodos (och som sedan hamnar typ femma med Linda Pritchard i nån delfinal i Luleå).

4. Lettland Anmary – Beautiful Song
QX QX

Här har vi den första låten där vi Schlagerprofilern inte är superöverrens. Ronny är lite småförtjust i det här lättrallade tuggummit, medan Ken får direkta utslag av när texten mer och mer virar in sig i dumheter om Paul McCartney och andra. Startnumret talar inte till Lettlands fördel, så även om många förmodligen kör på Ronnys linje och struntar i texten och trallar med, så ska det nog mycket till för att letterna ska få sin efterlängtade finalplats i år heller.

5. Albanien – Rona Nishliu – Suus
QX

Att påstå att det här inte är vår påse är knappast en underdrift. Den här sortens röst-onani ger oss utslag, och någon kunde väl gett stackas Rona en refräng eller ett ordentligt låtsnickeri mellan primalskriken? Nä, så här vinner man varken oss eller Eurovision…men möjligen, möjligen några förvirrade jurygrupper som vill verka pretto. Grundtipset är dock att Albanien missar finalen och nästa år sparkar liv i Kejsi Tola-poppen igen.

6. Rumänien – Mandinga – Zaleilah
QX QX QX QX

Favorit! En snygg dragspelsslinga som sitter som en smäck, en härligt östporrig sångerska, säckpipor, en låt som har ”köra-bil-till-stranden-med-nedvevade-rutor” skrivet rakt över sig, snygga trummor OCH som dessutom är en dans vars dance moves ni kan lära er här. Vad finns här inte att älska? Raka vägen till final, och där en topplacering.

7. Schweiz – Sinplus – Unbreakable
QX QX

Det här ger oss ingenting. Det är ljum mellanmjölk serverad i ett mycket billigt glas – och om inte fantastiska The Highest Hights ens kom till final 2009, så bör det inte finnas en chans i världen att Sinplus gör det heller. Och please, uttalet är så uselt att till och med femåriga schweizare skulle göra det bättre.

8. Belgien – Iris – Would You?
QX

Belgien har gjort sig skyldig till en rad styggelser genom åren. Ändå undrar vi om inte det är ett ännu värre schlagerbrott när man väljer något så fullständigt meningslöst, intetsägande och icke-berörande som det här? Det här är så menlöst att ingen minns hur det lät i samma sekund som det är över, och Belgien kan nog göra sig beredda på att för åttonde gången på nio år åka hem innan Eurovisionveckan knappt har börjat.

9. Finland – Pernilla Karlsson – När jag blundar
QX QX QX

Vi kan erkänna att vi viftade bort den här finstämda låten på vacker finlandssvenska rätt snabbt när vi hörde den mitt under brinnande Melodifestival-turné tidigare i år – men vi har båda ändrat oss sedan dess. Det finns en otroligt vacker melodi här som tillsammans med den fina, känslomässiga texten växer för varje lyssning. Vår förhoppning är att om juryn nu ska hjälpa en ballad härifrån in i finalen, så är det just denna.

10. Israel – Izabo – Time
QX QX QX

Det finns något i den här låten – vars refräng känns rakt av stulen från ABBAs Nina, Pretty Ballerina – som är helt okej. Bara det att både kraschen mellan engelska och hebreiska och den mellan ABBA-disco och Suede-indie faktiskt fungerar är ju värt en applåd. Men vi misstänker att de flesta snarare kommer att reagera som Måns i SVT:s panel och tokhata det crazyknasiga gänget med Dali-klockor på jätteskärmarna bakom bandet.

11. San Marino – Valentina Monetta – The Social Network Song
QX

Ingen av oss har någonting emot ett stycke trallvänligt Eurovision-kitch, men även vi har gränser. Urk! Låten är bedrövlig, med sin otäcka blandning av schlagertrall, funkstönrefräng och Google-rap, och lägger man då till en överkäck sångerska som verkar vilja vara hälften så gammal som hon är (37 år), så blir det bara löjligt. Borde komma sist (men dumheter slår alltid meningslösheter så förmodligen inte).

12. Cypern Ivi Adamou – La La Love
QX QX QX QX

Årets framtida schlagergolvs-klassiker! En snygg och dansant poplåt med en fräsch artist, som luktar sommarhit lång väg. Frågetecknet är Ivys röstmässiga resurser. Det blir liksom lätt flåsigt och tonsvajigt, och sånt gillas inte av tv-publiken. Men håller hon tonen kommer det här läckra numret lätt dansa vidare till final. För det här är en HIT.

13. Danmark Soluna Samay – Should Have Known Better
QX QX

Den uniformsklädda danskan har en utmärkt radiolåt av den typen som spelas sönder och samman på P4, kan vi väl alla vara överens om. Men den är liksom bara…trevlig. Ofarlig. Oförarglig. Det är så svårt att bedöma om Europa är lika kallsinnig till det här som de var mot Anna Bergendahl. Eller om de tycker det är lika bra som danskarnas låt i fjol, lika radiovänliga A New Tomorrow, som blev femma.

14. Ryssland Buranovskiye Babushki – Party for Everybody
QX QX QX

Nej, de huckleklädda damerna som bakar bröd på scenen kommer inte att vinna alltihopa. Men i kväll gör de succé, och blir en stor snackis. Visst är det charmigt att skicka sex mormödrar med en kul, catchy låt. Absolut. Men det är liksom inte Verka Serduchka-kul.

15. Ungern – Compact Disco – Sound of Our Hearts
Ken: QX QX QX QX/Ronny: QX QX

Det här är en av de stora favoriterna för Ken i år. Han älskar det här. Det här är precis den typ av musik han lyssnar på större delen av året när låtar inte behöver vara exakt tre minuter. Det här är topp fem för honom. Däremot tror han inte att det går vidare. Det tror inte Ronny heller. Och han tycker bara att det är sååå tråkigt. Blekt och intetsägande är hans omdöme.

16. Österrike – Woki Mit Deim Popo
QX
Visst, vi ska ge den här låten att här faktiskt finns en hook. Lyssna på den en gång och vi lovar du har svårt att inte tralla ”Woki mit deim Popo, woki mit dein OH-OH!” åtminstone en gång utan att du kan hjälpa det… Men det gör ju egentligen inte den här sexistiska smörjan mer legitim för det. Går det vidare, då? Omöjligt är det såklart inte. Bra startnummer och tits & ass-humor har väl tyvärr aldrig skadat en låt i ESC, men stalltipset från oss är att Österrike förmodligen kommer stanna hemma och sura nästa år också.

17. Moldavien – Pasha Parfeny – Lăutar
QX QX QX
Balkanparty med hook och ett perfekt startnummer från ett land som (i stort sett) alltid går till final, framfört av en hyfsat snygg kille? Och texter om att förföra med sin trumpet? Helt vår grej. Klart sköna Pascha (i Eurovisions snyggaste byxor) går till final.

18. Irland – Jedward – Waterline
QX QX
Vi älskade Jedward ifjol och hoppades länge att de skulle vinna, och självklart gillar vi att de är tillbaka i tävlingen. Problemet i år är dock att där Lipstick var en knasig, modern poplåt som matchade tvillingarnas bisarra artisteri, är årets Waterline mera en slick, snygg pojkbandspoplåt som skulle passa bättre i knät på ett band som One Direction. Det är absolut inget fel på den, men den är lite för anonym och lite för radiovänlig för att vi ska få ihop det med tvillingarna Grimes på scen. Självklart går de till final. Men att väl där toppa den där åttondeplatsen från ifjol tror vi blir en övermäktig uppgift för dem.

Se videos, och se vilka tio låtar som vi och våra vänner Kris och Nina tippar vidare:

:

Foto: Elke Roels, Andres Putting & Thomas Hanses (EBU)