Den har blivit hela gayvärldens nationalsång, är framröstad som världens bästa gayanthem och är en perfekt ”du-dumpade-mig-men-nu-är-jag-tillbaka-och-jag-är-starkare-än-nånsin-och-vill-inte-ha-dig-tillbaka”-låt. I will survive (från 1978) är dessutom den ultimata pridelåten med en text som alla HBT kan ta till sig och känna igen sig i, inte minst när man precis kommit ut och är stolt som en tupp “I used to cry / But now I hold my head up high”.
På 1980-talet när aids utplånade 10 000-tals bögar fick dock låten en djupare och allvarligare mening – och en annan innebörd – med textraderna ”Did you think we’d crumble? Did you think we’d lay down and die? Oh no, not I, I will survive”. Och festen fortsatte. Vi dansade vidare.
Gloria Gaynor (bara efternamnet skvallrar ju om vilka hennes största fans är) föddes i New York 1949 och är synonym med I will survive, till och med hennes självbiografi har titeln ”I will survive”. Men Gloria spelade även in andra hits som blivit stora hits på gayklubbarna: Never can say goodbye och den stora hiten från ”La cage aux folles” I am what I am skriven av gaykillen Jerry Herman.
Gloria Gaynor själv har blivit allt mer kristen med åren och säger sig vara glad att hon har så många gayfans och att hennes uppgift är att leda dem till Gud…
På frågan om hon tycker att homosexualitet är fel har hon (flera gånger) svarat undvikande att hon ’ska leda dem till Gud’.
Tillbaka till låten, visste ni förresten att I will survive först var en B-sida till en annan låt?
Skivbolagsdirektören på Gloria Gaynors skivbolag trodde mer på låten Substitute och satte den som A-sida medan I will survive förpassades till B-sidan. Men alla Dj’s valde att spela I will survive istället, singeln med Substitue som A-sida stannade på 108:e plats på Billboard. Skivbolagsdirektören insåg sitt misstag och en ny singel trycktes senare upp där I will survive var A-sida – and the rest is history… Låten klättrade ända upp till förstaplatsen. Både i USA och i England.
Låten är för övrigt skriven av herrarna Freddie Perren och Dino Fekaris. Perren har skrivit ytterligare några odödliga hits eller vad sägs om ABC och I want you back till Jackson 5.
I will survive lever fortfarande på gayklubbarna runt om i världen. I juni i år fick polisen Jon Harris i Glasgow rycka ut till en gaybar för att avvisa en man som muckat gräl med några bögar, efteråt valde polisen att stanna kvar i baren och sjunga karaoke, han framförde I will survive till gästernas jubel. Videon lades ut på youtube och Gloria Gaynor twittrade senare glatt ut:
”I love this! Sgt Jon Harris sang #iwillsurvive to smooth tensions in Glasgow pub after a brawl”.