Vi känner igen honom från Melodifestivalen, Eurovision, Pride och musikalscenerna. I och med nya singeln Call My Name öppnar J.A.E (Just As Erik) också känd som Erik Höiby, upp kring att brottas med ångestproblematik, och han gör det i en smittsamt melodisk poplåt!

Berätta om Call My Name!
– Den fick liv i en studio på Fridhemsplan, Gardens recordings/studio. Jag blev ihopparad med producenterna Gabriel Pettersson och Beatrice Jaksch, och har länge haft en tanke att skriva om mina inre demoner, då min ångest och deppighet tar över. Samtidigt ville jag inte att det skulle bli så jäkla dystert, så vi lekte runt lite. Den handlar om när ångesten ropar mitt namn och att jag försöker äga den.

Är det första gången du sjunger om detta och varför just nu?
– Ja, det är nog första gången. Man växer hela tiden i sitt skapande. Tidigare har jag varit orolig att om man berättar, och skriver, mycket om detta, så kanske folk skulle få en uppfattning att jag kanske är en deppig person som bara har ångest, och är ”svår”. Men det är jag inte. Det är en del av mig, och ibland kanske jag väljer att göra vissa saker, för att jag vet vad som triggar igång min ångest. Jag vill hitta lösningar istället för att låsa in för mycket.

Hur balanserar du att inte blir för utlämnande i texter samtidigt som du vill få lyssnaren att känna?
– Jag har alltid varit rätt öppen med allt, på gott och ont. Men jag tycker just när det gäller psykisk ohälsa, är det viktigt att vara ärlig och öppen. Vi är så många som mår dåligt under delar av våra liv, om det är kemiskt eller orsakat av något annat, so what? Vi är alla människor som försöker leva och lära. Jag vill få bort tabu-grejen över att må dåligt, eller behöva hjälp. Då skulle nog mycket lösa sig, och man kan guidas emot hjälp och förståelse mycket tidigare.

Hur lärde du dig hantera ångesten?
– Det har varit en lång resa, och det kommer av att jag aldrig snackat om det innan det small, eller riktigt förstått hur det är att ha det. Det är mer eller mindre omöjligt att förklara för någon som inte har upplevt detta. Jag gick i terapi under en lång tid och i kombination md rätt medicinering var det då enda sättet för mig att få huvudet över ytan och kunna fungera. Jag tackar universum för att sådan hjälp finns, men ”the downside” av det är att sluta med tabletter. Jag har gått på medicin i sex år och nu försöker jag sluta för andra gången, det är viktigt att be om hjälp om det med.

Hur mår du just nu?
– Jag slutade med tabletter för fem dagar sen, efter att ha halverat tabletterna för sex månader sen, och har nu mått bra. Men jag är konstant yr och huvudet känns som att det hoppar omkring när jag vänder på ögonen. Men är man öppen med detta, som jag ofta är på sociala medier, så får man feedback av andra som känner likadant och man kan hjälpa varann med att inte känna sig ”galen”. Jag vet att detta kommer gå över, så det är bara att hålla ut.

Tillbaka till musiken, du uppger Kylie och Rihanna som inspiration, två artister som tippat åt flera olika genrer. Vilken era med de båda tycker du är bäst?
– Seda jag var 13 år och fick mitt första skivkontrakt, så har jag haft svårt med att välja en sak. I branschen är det mycket ”jag behöver veta vad du gör, eller är”, men jag tycker om så många olika saker!  Jag har hittat massa olika sound jag attraheras av och för mig handlar det om helheten i känslan i låten man skapar. När det gäller Rihanna, så är det nåt som är väldigt laid back-sexigt som jag älskar i soundet, en slags ”I don’t give a damn”, till enkla melodier.
Kylie är jag förtjust i för det ligger något barnsligt och upplyftande i hennes musik, samtidigt som det är flörtigt och också sexigt. Mycket av det jag gillar i båda artisterna, är det sexiga, kaxiga och dansiga.

Finns Lovers of Valdaro fortfarande eller har ni brutit upp helt?
– Nej då, vi finns och det skapas planer. Men som dom flesta kanske vet, så går det saktare när man är fler huvuden involverade, det tar en längre tid i processen än när man gör allt själv. Och vi ska få göra precis vad vi vill bredvid The Lovers of Valdaro.

Vad har du för planer i vår?
– Det kommer massa musik, 12-14 låtar ska ut, och det släpps ett album i augusti. Jag sitter varje dag och jobbar med olika producenter och skapar låtar från olika delar av världen. Några kända producenter, och några nya taggade producenter. Håll koll på Just. As. Erik på Instagram, Spotify, Youtube….och Facebook!