QX var såklart nyfikna på att veta mer om denna spännande roman-satsning.

Hallå, Linda, vad är anledningen till att du valde en icke-binär huvudkaraktär?
– Deckarvärlden kryllar av ensamvargande cis-poliser och jag tyckte det var dags att göra genren mer inkluderande. HBTQI-personer hamnar ofta i skymundan i genrelitteraturen, får en biroll, men jag ville sätta allt ljus på kriminalchef Reub Thelander som är ickebinär. Dessutom tycker jag att vi är oerhört snabba på att dela in människor i fack, och vi börjar med det manliga och kvinnliga. Så vad händer när en person inte riktigt passar i något av de facken, eller kanske i båda?

Har du god insyn i vad det innebär att vara icke-binär, eller är detta resultatet av massa research?
– Jag har egentligen ingen insyn alls och tänkte till en början att jag gav mig ut på alldeles för djupt vatten. Hur skulle jag som vit cis-kvinna på ett trovärdigt sätt kunna gestalta en ickebinär person? Men å andra sidan gestaltar jag män utan att vara man. Och mördare utan att vara … ja, du fattar. Ödmjuk inför uppgiften resonerade jag ändå som så att det är viktigare att våga än att stå tillbaka av rädsla för att gestalta på fel sätt. Oavsett vilken karaktär jag mejslar fram handlar det i grund och botten om att göra mitt bästa för att försöka sätta mig in i den personens liv och känslor. Researchen har bestått i att jag följer många olika Instagram-konton som drivs av ickebinära. Och så har jag försökt läsa mig till så mycket som möjligt på nätet. För mig har det varit en viktig och lärorik process.

Vad har du för förhållande till ickebinära-communityt?
– Huvudtesen för mig är att människor är människor. Inte att de är män, kvinnor, ickebinära, trans eller något annat. Reubs pronomen är hen och jag och min förläggare pratade mycket om hur läsarna skulle förhålla sig till det. I en språkkrönika i DN (januari 2021) stod det att forskare i psykologi hade studerat ögonrörelser hos personer som fick läsa texter där pronomen alternerades. Det visade sig att hen inte längre påverkar läshastigheten, som det gjorde tidigare, utan processades lika snabbt som han och hon. Mina barn som är 10 och 12 reagerar överhuvudtaget inte på hen, utan använder det helt naturlig i sitt språk. I flera skoluppgifter de får med sig hem förekommer hen, senast i en text om en astronaut som varken var man eller kvinna. Det bådar gott för en inkluderande framtid!

Vem är Reub (och hur hittade du namnet)?
– Namnet Reub hittade jag på själv. Jag ville ha ett namn som jag aldrig hört förr och därför inte hade någon könsetikett på. I bokens början har Reub lämnat en fast tjänst vid polisen i bibelbältets Småland till förmån för ett vikariat som chef för utredningsenheten i Vellinge. De frikyrkliga föräldrarna, mormoderns död, mystiken kring Adam och inte minst chefen vid polisen i Jönköping utgör alla pusselbitar som frambringar Reubs flytt, eller snarare flykt, till en plats med nya möjligheter. För mig var det viktigt att skapa en polisstation där kollegorna samarbetar snarare än kör sina egna race.

Berätta om Syndaren ska vakna, vad handlar den om?
Syndaren ska vakna handlar om en kvinna som försvinner spårlöst från sitt hem i Höllviken. Yvonne Tengbom är gift med Sydskånes mest framgångsrika mäklare och snart står det klart att hon kidnappats. I jakten på kidnapparen framkommer alltmer som tyder på att Yvonne inte levt det stillsamma hemmafruliv alla runt henne trott och ju mer polisen skrapar på ytan, desto fler hemligheter flyter upp. Samtidigt i Stockholm skriver den kontroversiella författaren Alex Carsén på sin nästa roman. Tematiken i hennes böcker gör henne till en ständig måltavla för hot och hat. Därför skriver hon inkognito och tar hjälp av sitt ombud i offentliga sammanhang. Alex läser i tidningen om den försvunna Yvonne och kan inte släppa tankarna på vad som kan ha hänt henne.

Varför blev spelplatsen Vellinge?
– Jag kommer från Höllviken som är en del av Vellinge kommun. Sedan drygt tjugo år bor jag i Stockholm och att förlägga skådeplatsen till Skåne blev en slags hommage till min hemort där jag fortfarande har både familj och vänner kvar.

Du har nu fått löfte om utgivning av en hel serie, hur långt har du hunnit och känner du press att leverera?
– Press att leverera tror jag är varje författares vardag. För egen del drivs jag av tydliga deadlines. Att få löfte om en serie var något jag inte ens vågade drömma om som aspirerande författare, så det är oerhört roligt. Men visst, jag ska erkänna att jag tar mig an uppdraget med skräckblandad förtjusning. Samtidigt som Reub och kollegorna vid Vellingepolisen för första gången ska möta läsarna skriver jag på uppföljaren till Syndaren ska vakna och har kommit en bra bit på väg. Så förhoppningsvis ligger jag bra till.

Vem är du då?
– Jag är Stockholmsskåningen som återvänder till min hemort Höllviken genom skrivandet. Till vardags jobbar jag som kommunikationsstrateg på ett fastighetsbolag där jag har jordens bästa kollegor. Jag älskar schlager, företrädesvis de gamla godingarna som Carola och Bobbysocks, och icke förvånande att läsa. Förutom deckare har jag stor förkärlek till ”romance” och ”feelgood”.

Slutligen, omdetta blir en tv-serie, vem spelar Reub?
– Oj, mycket svår fråga! Jag är ju en person som alltid svarar ”boken!” när någon frågar ”tv-serien eller boken?”. Kanske just för att jag vill måla upp karaktärerna i mitt eget huvud. Så jag får passa på den frågan, även om det givetvis skulle vara superkul om det blev en tv-serie.