”Tänk dig att du är en ung tonårskille, som lever varje dag och vet att något bara inte känns rätt. Känslan av att vara annorlunda och inte passa in. Att ha en djup utsatt känsla av att den fysiska kroppen du föddes inte matchade ditt sanna jag.”

Så börjar Tuwa sin berättelse om hur det är att vara transperson. Den berättelsen har nu mynnat ut i ett konstprojekt tillsammans med partnern Krister.

–  Jag har länge funderat på att dela med mig av min bakgrund och min resa. Att få sätta ord på min resa har varit ett jättebra sätt för mig att bearbeta alla tankar och känslor som ständigt finns där, berättar Tuwa.

Att jobba med projektet har varit tudelat. Att behöva dra upp gamla sår som sträcker sig tillbaka till uppväxten gör att de gamla känslorna kommer upp igen berättar Tuwa. I vissa fall var det riktigt jobbigt. Men när resultatet sedan började ta form, insåg Tuwa att hon växt sig tryggare och starkare. Dessutom hoppas hon att det kan ge stöd och mod till andra som befinner sig i en liknande situation.

Serien består av fyra målningar, tre av målningarna representerar färgerna på PRIDE-flaggan, den fjärde är i svartvitt(syns ej på bild). Kroppsmålning = Konstnären har målat på modellens kropp och sedan placerat modellen på duken.

Att jobba tillsammans som par har varit både tufft och givande, berättar Krister.

– Båda har från början sin bild av hur man vill att resultatet ska se ut. Att hitta en gemensam väg mot det som känns äkta för båda, det har nog varit den största utmaningen. Samtidigt har det varit nyttigt för oss båda, att jobba med något så personligt, intimt och utlämnande. Det har gjort oss starkare både individuellt och som par.

Konstverken är tavlor, där Krister har målat Tuwas kropp och sedan låtit henne ta plats på canvasen. Men både Tuwa och Krister berättar att resan inte tar slut i samband med lanseringen av det här konstprojektet.

– Vår tanke är att fortsätta skildra resan/resorna. Det är ju dels Tuwa’s resa mot att få leva med den kropp hon skulle varit född i. Sen är det vår gemensamma resa som partners. Så absolut kommer det att bli uppföljare till den här serien.

Premiärvisningen av serien är på Galleri Engleson, Storkyrkobrinken 10 i Gamla stan 21-27 maj.