Musiken är, med Cy:s egna ord, ”ärlig indie-pop med soulful sång och tunga gitarrer”.  I fredags släpptes singeln My Name Next To Yours, en påminnelse om att sluta romantisera relationen med ex-flickvännen. QX tog ett snack med artisten som 2018 nominerades till Årets Låtskrivare av Muskförläggarna.

Ber
ätta om My Name Next To Yours!
– På ett sånt där magiskt sätt som händer typ en gång vart hundrade år. Vi skulle avsluta i studion efter att ha krampaktigt försökt ”komma på något coolt”, och sen började vi jamma. Michel spelade trummor, Martin spelade gitarr och jag satt och knåpade ihop lite ord – sen var det klart! Det bara hände! Jag var rätt färskt hjärtekrossad, så jag hade nog undermedvetet laddat upp för att skriva den ett tag.

Vad tycker din ex-tjej om att du skriver om henne?
– Hon jobbar också med musik, så eventuellt har hon skrivit låtar om mig också, jag kanske får en tillbaka-kaka sen. Vi vet ju i alla fall båda hur det funkar, man skriver en låt och sen ett och ett halvt år senare kommer den ut, och då ska man plötsligt känna insikt i, och stå för, hur det var när man skrev den. Det är mycket märkligt post-breakup kommunikation.

Du har jobbat med ett gäng färgstarka namnkunniga kvinnor, vad har du lärt dig om ditt eget artisteri genom dem?
– Att det alltid handlar om musiken, det är det som är det viktiga. När jag som låtskrivare sitter och skriver musik så tänker inte jag på allt det där fluffet som medföljer när man släpper musik. Bilder, videos, intervjuer och andras förvirrande åsikter. Vissa är superbra på att hantera allt det där, jag har upptäckt att jag inte är det. Men de framgångsrika människor jag jobbat med har ofta en sak gemensamt, och det är fokuset på att göra musiken så bra och ärlig som möjligt. Fluffet är bara fluff.

Du bor nu i Stockholm, men har jobbat i London och LA, vad har vår huvudstad som de inte har?
– Stockholm är verkligen mitt hem, och har ett lugn som varken LA eller London har. De är båda enorma städer och många som är hungriga efter framgång. Det blir en ganska stressig tillvaro efter ett tag. Det är superkul att åka dit och jobba och känna på tempot, men home is where the heart is.

Du har som sagt arbetat med flera stora namn, vem skulle du vilja samarbeta med?
Jag kan komma på typ tusen personer, men jag älskar Robyn. Så Robyn.

Cy, varför blev det just det artistnamnet?
– Mitt efternamn är Cygnaeus, vilket är rätt svårstavat. Under min första resa till LA så stavade min förläggare konstant fel, så hon plockade ut de första två bokstäverna utan att jag visste om det och lade in det i min jobbkalender. När jag träffade människorna jag skulle skriva med så presenterade jag mig som Amanda, och vi väntade tålmodigt in någon person som hette Cy. Ett sms och en extremt förvirrad konversation senare så förstod jag att det var jag som var Cy! Och på den vägen var det!