Artpop släpptes 2013 och fick blandade recensioner, men tog sig ändå till Billboard-toppen i november samma år. Många singlar, Applause, Do What U Want och G.U.Y tog sig högt upp på listorna. Bland fansen, Little Monsters som de kallas, anses detta vara ett av Lady Gagas bästa album.

Gaga har själv sagt att det är ett av hennes mest personliga album, då hon tacklar problem som missbruk och droger. Albumet mötte dock en del kritik i samband med att anklagelserna mot R.Kelly kom till ytan, då Do What U Want var ett samarbete med honom. Singeln är nu borttagen från albumet.

Innan albumet ens släpptes, skrev Gaga att det fanns såpass många låtar att hon skulle kunna släppa en ”act two”. Fansen verkar fortfarande inte ha kunnat släppa detta.

Så steg det gamla albumet till topplistorna

Förra veckan fick önskningarna om en act two av albumet liv igen, efter att producenten till Artpop, DJ White Shadow, meddelat att han skrivit till Gaga och lämnat över en namninsamling med över 40 000 underskrifter som vädjar om en uppföljning.

I tisdags, 13 april, så började hashtaggen #buyARTPOPoniTunes, trenda på Twitter och inte långt efter började albumet ta sig upp på albumlistorna runt om i världen. I skrivande stund ska albumet ligga etta i 21 länder. Makten hos fansen är inte att underskatta.

Lady Gaga har själv kommenterat händelsen och tackat fansen för delas tillgivenhet. Detta skedde kort efter att Taylor Swift släppte en nyversion av sitt album Fearless, efter en lång tvist om vem som äger rättigheterna till hennes musik.