Luca, 28, och Hannes, 29, även kända som dragqueensen Brenda Mandlar och Ceviche de Chocho, har snart under ett års tid ordnat den digitala dragshowen Tuck O’Hej. Tidigare så var de värdinnor på gayklubben King Kong, men när den stängde och när sedan pandemin gjorde entré upplevde de att hbtq-nattlivet höll på att dö ut.

– Vi såg att olika artister i USA gjorde uppträdanden via Instagram Live, så vi bestämde oss för att testa göra samma sak påsken 2020. Vi saknade att få uppträda och ha kontakt med andra queera människor, vi antog att det fanns fler som kände som oss, säger duon.

Det blev en succé och därför startade de Instagramkontot @tuckohej och via det arrangerar de en dragshow i månaden. Hittills har 30 artister från olika delar av landet uppträtt. Livesändningen pågår i två timmar och det är allt från lipsync, sång, dans och burlesque.

– Artisterna sänder oftast hemifrån, många bygger upp en liten scen i sitt vardagsrum eller sovrum så allt känns väldigt intimt! En del väljer att sända live från grannens pool eller en parkering, variationen är fenomenal bland alla uppträdanden.

De beskriver själva responsen som överväldigande.

– Vi har lärt känna så många fantastiska individer från hela queera Sverige och fått massvis med uppmärksamhet och fina komplimanger från såväl artisterna själva, som deras vänner och fans som tittar på showen och dricksar artisterna. Vi har fått vara med i Radio Cyklopen, podcasten Drottningmötet och till och med varit studieobjekt i en akademisk hemtenta(skrattar).

Men det har också varit en utmaning eftersom de aldrig tidigare gjort något liknande. De sköter allt själva, teknik, ljud, line-up och upplägg.

– Vi är rätt nya på att driva show, fixa affischer, videos och allt. Vi är inga proffs men vi blir bättre och bättre med tidens gång. Med ansvaret kommer också mycket positiv feedback och kärlek från artisterna och publiken vilket gör det värt att fortsätta med detta fantastiska projekt.

En av de största framgångarna enligt de själva är att kontot blivit en plattform för queera performers över hela landet. Det kommer ha shower så länge det finns ett intresse och målet är att kunna fortsätta med showen efter pandemin, fast då live i lokal.

Tar dragqueensen aldrig slut?
– Det hoppas vi inte! Dessutom finns det kings och ickebinära artister som är lika viktiga för oss att ha med i showen. Vi blir alltid glada när vi kommer i kontakt med artister som vi inte jobbat med tidigare – så ifall du som läser detta känner att du är queer och vill testa på att uppträda digitalt: hör gärna av dig till oss!

Nästa show är 17 april på instagramkontot @tuckohej kl 21:00.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Tuck O’Hej (@tuckohej)