De senaste dagarna har Sophia Aronsson från Robinson blivit anklagad för att vara en vuxenmobbare, en dålig förebild och att sprida hat. Den 35-åriga salongsägarinnans sociala medier har översköljts av transfobiska och misogyna kommentarer, och när hon i går kväll blev vald sist och hänvisades till ”Gränslandet” jublade en del tittare som tyckte att det var karma. Vi ringde upp Sophia för att prata om gårdagens händelser, och hatet som hon nu tvingas stå ut i sociala medier, både på TikTok och Insta.

Vad är det som har hänt?
– Folk går in på sociala medier och hatar, innan de tänker till en extra gång, att det finns mer bakom. De väljer att se de 22 minutrarna som visas i tv, och inte tänka på att vi var där 24 timmer om dygnet. Det ligger mer bakom än vad de ser, och allt visas inte och klipps för att bli ”bra tv”. Och på nåt sätt triggas de extra mycket av att två tjejer, jag och Johanna, har skinn på näsan och står upp för vad vi tycker.

Var är det folk reagerat starkast på?
–  Det började när ”Wrenkler” uttalade sig att männen borde få mer mat än kvinnorna och fick mothugg av Johanna. Eftersom jag och Johanna hade en pakt, som vi har varit väldigt öppna med inför tittarna, så drogs jag med i den diskussionen. ”Wrenkler” erkände ju dessutom senare att han sa det där för att provocera.
Men av oss fem som hade en pakt ihop i Nord så är det jag och Johanna som får ta all skit, antagligen för att vi är kvinnor med åsikter. Vi var ju fem som körde ihop och vi frös inte ut alla andra. Lovisa, som tyvärr blev tvungen att lämna, var en del av laget och vi kom jättebra överens. Men ”Wrenkler” ville ju pakta direkt när han kom in och rösta ut Ludde och Annki, och när han insåg att vi var så starka så vände han sig ifrån oss. Han körde sitt eget race, och det ser man ju när det gäller det här med att han ville torka fisken vi fått. Alla andra ville tillaga den, men han gick emot oss och började torka fisk på eget bevåg. Där visade han tydligt att han inte var en lagspelare. Söndagens avsnitt blev nu tydligen ”peaken” där folk verkade tycka att ö-rådet det var det vidrigaste de sett på tv. Folk går extremt hårt åt oss, och kallar oss mobbare. Men det är så sjukt motsägelsefullt när de själva sjunker till en så låg nivå…

Det har varit extremt hårda ord om dig som syftar på din bakgrund?
– Ja, men tyvärr hade jag räknat med det när jag kom med i Robinson. Jag visste att mitt namn skulle googlas och diskuteras på Flashback. Jag är ”han”, ”hen”, ”transan”, ”Tova-Per”… Det är så tröttsamt för de har ju inget att komma med. Det finns inget de kan säga som kan såra mig, jag är så trygg i mig själv och den jag är. Jag går ibland in och läser för det är lite underhållande hur folk håller på. Att de vill prata om min min kropp och min rumpa, ja, det säger mer om dem. Min standardkommentar är att ”jag är mer man än du nånsin kommer att bli” och det brukar få tyst på dem. Jag bockar ju av alla checklistor när det gäller anledningar till folks hat. Jag har utländskt utseende, jag har en transsexuell bakgrund, jag står upp för vem jag är och vad jag tycker. Och jag är kvinna. De kommer alltid att hitta nåt.

Söndagens avsnitt upprörde många som sagt då ni fem i Lag Nord som hade en pakt ”lurade” Wrenkler som ville åka hem och istället röstade ut Alex?
– Vi hade bestämt det innan eftersom Alex skulle bli ett hot vid en kommande sammanslagning. Dessutom motiverade flera av oss varför vi röstade som vi gjorde, men det kom inte med i tv. Jag förstår inte riktigt varför detta är så vidrigt, det är ju ett tv-program och en tävling. När Hayes överraskande röstades ut var det ingen som reagerade. Men ”Wrenkler” är en personlighet och tittarna gillar uppenbarligen honom. Jag har inget emot honom privat, och grät när vi fick reda på att han lämnat för jag är en sådan lipsill. Det var inte heller med i tv. Jag tjafsade ju aldrig med honom, det var bara när han med flit saboterade för mig och Johanna i den där tävlingen när vi skulle gräva i sanden. Jag gillade inte hans stil i tävlingen, det var för mycket ”One man show”.

Har du kontakt med Wrenkler idag?
– Vi har en Whats App-grupp med nästan alla deltagare och han har valt att inte vara med där.

Finns det nåt du skulle ha gjort annorlunda?
– Jag står för allt jag sagt och gjort. Men jag blev extremt besviken över att jag hamnade i Gränslandet på det sättet jag gjorde. Hade jag blivit utröstad hade jag varit helt fine med det. Det här sättet kändes inte rättvist då jag varit stark i tävlingar. Folk har också stört sig på att jag skrattade under ö-rådet, men det var inte som det såg ut. Jag skrattar när jag är nervös och det sa jag ju i programmet när Anders frågade, att jag skämdes. Alla som känner mig tycker att jag är väldigt neutral, och jag tycker inte att det hat jag och Johanna drabbats av är rättvist.

I gårdagens avsnitt fick vi se att du var tvungen att möta Alexander som gav dig ”blodshämnden”, i Gränslandet. Hur var det?
– Han berättade att han fick en chock när produktionen visade hur man skulle ge en blodshämnd, och han hade nog inte gett den till mig om han fått göra det igen. Jag tror också att det faktum att det var jag som fick den påverkade många arga kommentarer och gav sken av att jag låg bakom detta. Så var det inte. Vi hade röstat ut honom enligt spelets regler. Så nej, vi hade inget direkt otalt.

Slutligen, du såg ut att bestämma att Ludde, Andreas och Alex inte skulle få mat när de kom tillbaka efter sitt ”kafferep”, hur var det?
– Det var också klippt på ett missvisande sätt. När jag och Johanna vann chips, öl och ölkorv åt de andra lunch medan vi var borta, och då missade vi det. Det var inga konstigheter, så därför missade de maten denna gång. Vi smugglade till och med öl, ölkorv och chips till dem trots att vi inte fick.  Tänk på att saker klipps väldigt mycket och allt kommer inte med under de 22 minuterna.
– Det är jättekul att Robinson engagerar så många, men det är trist tonen hos de som tittar blivit så elak och rå. Vi är också människor, och det är i slutändan ett tv-program, en tävling.