Att vara med i RuPauls Drag Race kan i många fall bli en dyr historia, i alla fall om man vill komma långt. Sajten VICE har pratat med flera av deltagarna och tagit reda på hur mycket de spenderat på sina kostymer när de fått reda på att de ska vara med i realityn.
Det handlar från allt mellan 4000 dollar, upp till hissnande 20 000 dollar. Alltså mellan 30 000-170 000 konor. Wow.

Dessutom har queensen bara fyra veckor på sig att fixa alla plagg innan inspelning börjar, och i de flesta fall tar det 3-4 dagar att göra klart ett plagg. Att lösa 20-25 unika outfits på fyra veckor är därför en omöjlighet om man inte har antingen pengar eller massvis med vänner.

Bob the Drag Queen, som vann säsong 8 är en av de som la relativt lite, 3000 dollar och sedan ytterligare 3000 dollar på sina kläder inför finalen. Så totalt 6000 dollar. Bobs stil blev kallad ”ratchet” flera gånger, något hon inte riktigt förstod.

Heidi N Closet, blev också ofta kritiserad för att ha ”ofärdiga” looks under säsong 12. Hon tjänade lika mycket under ett år, som många lägger på sina outfits för att vara med, 9000 dollar. Hon lade själv 4000 dollar och lånade då hälften av sin dåvarande partner.
– Jag hade 33 cent på kontot när jag kom till Drag Race. Det var ångestladdat vara att behöva betala resväskorna jag behövde, säger hon till tidningen.

Hon är inte heller den enda som tvingats låna för att ha råd med sina outfits. Vinnaren av säsong 9, Sasha Velour, fick ihop 4000 dollar och lånade hälften av sin pappa. Tillsammans med sina vänner gjorde hon samtliga outfits hon hade med i programmet.

Och att göra sina outfits själv och ha ett entourage av vänner som har skills, kan hjälpa en att komma långt. Till exempel Aquaria, som vann säsong 10, lade ”bara” 5000 dollar men lyckades kamma hem vinsten. Hon hade dock sparat större delen av sitt liv i hopp om att en dag få vara med i programmet.

Yvie Oddly, som vann säsong 11, lade 14 000 dollar på sina looks och hamnar därför bland de som spenderat mest. Trots det kallade de andra deltagarna ofta hennes stil för billig. Hon upplevde också att under hennes säsong så var hon den som spenderat minst.

Men det hjälper inte alltid att spendera mycket pengar. Monique Heart som var med i säsong 10 och All Stars 5, lade en närmare 20 000 dollar när hon var med i All Stars. Det tog henne till en topp fyra, men inte längre.
– Jag tror det är en myt när man säger att man vara med i RuPauls Drag Race utan att spendera massa pengar. Eller man kan vara med, men man kommer absolut inte vinna.

”I don’t want any fucking HM”

Något som blivit ett av de mest ikoniska ögonblicken i drag race herstory var det här året, under andra säsongen av Drag Race UK. Joe Black hade återvänt till tävlingen efter att säsongen tagit en ”covid”-paus, men vistelsen blev kort. Under ett uppträdande så hade Joe på sig en rosa klänning som såg väldigt alldaglig ut, något han fick kritik för av domarna.

RuPaul fick ett utbrott, höjde rösten och sa ”I don’t want any fucking HM”. Efteråt bad RuPaul om ursäkt, vilket ändå kännes logiskt eftersom alla dragqueens inte kan tjäna miljoner på fracking(google it).

Dessutom fick man inte höra hela bakgrundshistorien om Joe Black. När säsongen tog en covid-paus, förlorade han jobbet. Han var då tvungen att sälja alla sina plagg för att ha råd med hyra och mat. Så när han sedan fick möjligheten att komma tillbaka, hade han ännu mer uppförsbacke än tidigare.