I Ascona i den schweiziska kantonen Ticino har den estniska konstnären Elisàr von Kupffers (1872-1932) konstverk Il Chiaro Mondo dei Beati (ungf. ”Den rena världen av de välsignade”) återinvigts efter en tids renovering.

Verket, 26 meter långt i ett runt rum, består av 84 män som lever i det som beskrevs som en vision om ett homosexuellt paradis. Målningen utfördes på Monte Verità, en kulle som ser ut över Ascona och som i början av förra seklet var en populär samlingsplats för konstnärer, anarkister och intellektuella med smak för vegetarisk mat, berättas i ett pressmeddelande från schweiziska statens turistinfo.

Elisàr von Kupffers beskrivs som en av Europas homosexuella pionjärer. 1891 träffade han Eduard von Mayer (1873-1960) och de två var förutom livslång partners även grundare av den filosofiska och religiösa rörelsen Klarismus. En rörelse som verkade för social och sexuell jämställdhet. Historikern David Streiff som ansvarade för restaureringen av von Kupffers konstverk säger att de två kom till kantonen Ticino 1915 och verkade där som ett öppet homosexuellt par, ”någon extraordinärt i en katolsk kanton”.

26 meter homosexuellt paradis, 84 älskande och lekande män i 33 olika scener målades i ett rum 1925 i Sanctuarium Artis Elisarion, ett sanatorium som de två männen byggde. Efter männens död glömdes verket bort men återupptäcktes 1977 av konsthistorikern Harald Szeemann, men först nu kan det ses i sitt rekonstruerade skick.

Om konstverket som nu åter kan ses i Monte Verità och ett konferenscenter, säger Streiff att det ”är tidlöst. Det är unikt. Det finns inget liknande”.

Hela verket i detaljformat kan du se här.