Det var i förra veckan som Disney Pixar gick ut med att de söker en transperson för deras nya animerade film. Debatten om vem som egentligen ska porträttera vissa roller har gått varm internationellt, men har inte riktigt nått Sverige. QX har tidigare pratat med hbtq-skådespelare och regissörer för att se var de står i frågan.

Karaktären heter Jess och beskrivs som rolig, lojal, tillitsfull och trans. De letar efter 12-17 åringar och enligt ansökan skriver de att söker en person som ”autentiskt kan porträttera en 14-årig transtjej”.

Disney hade sin första öppna animerade gay-karaktär i en kortfilm som hade premiär förra året. I jämförelse med andra streamingtjänster som till exempel Netflix och HBO har de inte varit lika progressiva med roller som är från minoritetsgrupper.
Men kanske börjar det vända. Nyligen hade Love Victor, en serie om en ung gay-kille, premiär på Disney Plus och kan ses som en spin-off till filmen Love Simon.

Att man nu söker efter en transperson till den kommande animerade filmen, kan därför ses som ett steg framåt när det kommer till representation i Disney-världen.