Stor vecka för Haparanda-gänget när det blev hopslagning och Maktens boning gjorde en kär (?) comeback. Konstigt nog var det ingen som fick lämna, som under förra årets hopslagsningstävling, och alla gick glatt vidare till den nya stranden. Gladast var såklart Johanna som stod på en påle som att hon aldrig gjort något annat. Snyggt balanserat!

Veckan som gått kan bäst beskrivas som ”trevlig” med kräftskiva, lära-känna-varann-övningar, och annat mys. Dessutom gjorde ”biktbåset” entré igen och deltagarna fick spegla sig. Detta moment brukar ju vara en riktig ögonöppnare för hur mycket vikt de tappat sedan starten, men med tanke på all mat de får i Norrland så var det inte direkt spännande att se deltagarnas reaktioner. Och på nåt sätt känner jag att biktandet inte behövs. Det deltagarna tänker får vi ju i ”synkar” ändå.
Men jag ser ändå fram emot ”The Olivia & Joanna Show” framöver.

I kvällens ö-råd bekände William slutligen färg genom att sluta upp med forna Lag Syd i utröstningen. Klokt tycker jag, eftersom Johanna, Annki, Ludde och Andy aldrig hade sett honom som en fullvärdig medlem av deras fyrklöver. Lag Syd är inte lika tighta och jag tror framförallt Olivia och Annika gillar William på riktigt, och inte sätter en dolk i hans rygg vid nästa öråd. Otroligt smart spelat också av William att ta med Rickard till ”Maktens boning”. Att stärka det bandet gynnar honom, och på så vis kan Rickard få det svårare att rösta ut William. Och Rickard kan även tala gott om Wille inför sin norrländske polare Dennis.

Här är veckans rankning!1. William (1)

Det är ju omöjligt att sätta en annan etta än mannen som gett den rosa mössan ett ansikte. Han slet som ett djur i immunitetstävlingen, hamnade rättvist i ”Maktens Boning”, var fin (och smart nog) att ta Rickard som kompanjon, och tog till sist ställning i Nord/Syd-uppdelningen. Och stod också för sitt val. Heja! Däremot är jag ju livrädd för vad som väntar nästa vecka nu när han fått ”blodshämnden” av Ludde. En extra röst på sig är aldrig bra. Särskilt inte om man är stark som Seth Wenzel.2. Dennis (3)
Visade än en gång att han är årets Mr Muscle (vid sidan av William) då han vann säck-dragar-tävlingen och håvade in en extra röst. Verkar omtyckt och ödmjuk, och har definitivt Joanna och Rickard på sin sida (antagligen Olivia och Annika också), så han borde vara rätt säker just nu trots hand ständiga oro över att röstas ut.3. Olivia (4)
Veckans orimligaste diskussion var när Andy yrade om att Olivia är minst värdig att vinna, och att hon är svagast i laget just nu. Vad är det för surr? Jag tycker snarare att Olivia visat sig starkare än man tror i flertalet tävlingar, och är därmed långt mycket mer lämpad som vinnare än många andra (host, Andy). Dessutom är det ljuvligt att hon fick en hemlig immunitet för sin uthållighet på pålen, och därmed kommer att ställa till det rejält under kommande ö-råd…4. Joanna (6)
Årets ”ryska gumma”! Känns som att man varje vecka lyfter bort ett lager och så döljer sig nåt nytt spännande därunder! Denna vecka fick vi veta att hon varit förlamad från halsen och neråt, slagit ut massa tänder som liten och ständigt utmanar sig i dödsföraktande utmaningar. Håller sig samtidigt under radarn på ett snyggt sätt, är härlig ärlig, och verkar vara omtyckt av de flesta. Jag håller fast vid att Joanna kommer gå långt.5. Ludvig (2)
Fick lämna originaltävlingen efter en liten dolk i ryggen av bland annat William. Ludde är en skön kämpe som jag hoppas petar ut flera av dom i Gränslandet och som nog skulle kunna arbeta sig tillbaka. Men det var svinviktigt att någon i forna Lag Nord åkte eftersom som den pakten var för stark.6. Johanna (8)
Glänste i hopslagningstävlingen och visade att balans är hennes gren. Hon blir urtuff att slå om hon hamnar på plankan längre fram. En smart spelare som jag lite ser som hjärnan bakom ”Lag Nord”-pakten. Hon är definitivt farligare än många tror och de andra skulle gynnas av att få bort henne. Tyckte dock synd om henne som förlorade ”Maktens boning” innan ö-rådet.7. Annika (5)
Inte lika mycket i fokus denna vecka och nu när hon klarade sitt eget lags utröstning så borde hon sitta ganska säkert. Ingen ser henne som ett hot, och hon verkar vara en schyst och inkluderande spelare som håller ihop laget.8. Rickard (7)

Renskötaren verkar vara en väldig bra snubbe som nog kommer få svårt att hugga folk i ryggen framöver. Det var väldigt fint när han drog sig undan stojet kring lägerelden och tog sig tid att sitta solo lite. Hans genuina glädje och överraskning över att William valde honom var också fin att se. Men just nu känns han lite ledsen över att inte få visa sina vildmarkskunskaper, det är ju trots allt Robinson.9. Annki (10)
Var det bara jag som tappade hakan när Annki plötsligt stod i final mot William i immunitetstävlingen? Väl kämpat, även om finalplatsen mer handlade om att det var två lag som stred mot varandra än enskilda deltagare. Och visst var det väldigt fint att se ”Mamma Annki” brista ut i tårar över Luddes uttåg? Men fortfarande, hon är den svagaste spelaren just nu. Men hon syns ju i alla fall till skillnad mot….10. Andreas (9)
…”Anonyma Andy”. Jag håller fast vid det jag sagt tidigare:  Jag får verkligen ingen som helst bild av ”Andy”, Han verkar vara en reko snubbe men bleknar bredvid alla andra i årets tävling. Vem är han? Vad vill han? Det brände till lite när han hamnande i clinch med Olivia kring lägerelden, men sen försvann han in i anonymitetsskogen igen. Just nu ser jag honom som absolut minst värdig att ta hem årets tävling.